Заплатите на шефовете на „Пловдив 2019“ секретни, били лични данни

Кирил Велчев и Светлана Куюмджиева.

Община Пловдив отказва да съобщи какви са заплатите на артистичния директор на фондация „Пловдив 2019” Светлана Куюмджиева и на изпълнителния директор Кирил Велчев, защото възнагражденията им са лични данни по смисъла на Европейския регламент.

Реакцията на общината е в отговор на заявление по Закона за достъп до обществената информация, внесено, защото от ръководството на фондацията, която реализира програмата на Плодив като Европейска столица на културата, нееднократно са отказвали да съобщят какви пари получават не само пред журналистите, а и пред общинските съветници.

На извънредната сесия в понеделник, на която се стигна до искането на оставката не само на Светлана Куюмджиева, а и на кмета Иван Тотев като председател на Управителния съвет на фондацията, Кирил Велчев най-накрая съобщи, че получава 1560 лв. Заплатат на Куюмджиева обаче остава тайна.

От отговора на община Пловдив излиза, че заплатите на президента, премиера, министрите, кметовете и т. н., които са публично известни, не са лични данни, но тези на ръководителите на фондацията са. От градската управа на Пловдив твърдят още, че „информацията за точния размер на възнагражденията на конкретни физически лица – служители на фондация „Пловдив 2019”, не попада в обхвата на чл. 2, ал.1, от ЗДОИ, тъй като не е свързана с обществения живот на Република България”.

Отказът да бъде предоставена търсената информация ще бъде обжалван пред Административния съд в Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България