Ердоган: Турция е приела 3,6 млн. бежанци, Западът трябва да направи същото

Кметът на Благоевград направи първа копка на модерна спортна площадка в СУ „Арсени Костенцев“

Фандъкова: Създаваме четири индустриални зони в София

Правителството закрива почетното консулство в Монако

Самолет на испанските военновъздушни сили се разби в морето край Мурсия, двама са загинали

Община Търговище с нов главен архитект

Завърши ремонтът на виадукта при 37-и километър на магистрала „Хемус“ към София

С камбанен звън Враца посрещна Българския патриарх Неофит (СНИМКИ)

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 18 септември 2019 г.

Мишел Темер заяви, че свалянето на Дилма Русев е било преврат

В село с 8 души възродиха 4 паметника

Община Свищов и УНИЦЕФ ще си сътрудничат по Програмата „Работилница за родители – Да пораснем заедно“ Програмата е универсална и е насочена към родителите на деца до 4 години

България в топ пет с инвестиции по Плана „Юнкер“

Тренировката на Славена Вътова за супер тяло (ВИДЕО)

„Алфа Рисърч“ измери слаба подкрепа за обединение срещу действащи кметове на балотаж

Заплатите у нас се повишили с 10,6% Само Румъния и Унгария в ЕС ни изпреварват по ръст на възнагражденията

Заплатите в България се повишили средно с 10,6% през третото тримесечие на 2017 г. на годишна база. Така страната ни се нарежда на трето място по ръст на заплащането на труда сред страните от Европейския съюз, показват данните на Евростат. Изпреварват ни само Румъния, където възнагражденията са се увеличили с 16,5% към края на септември, и Унгария – с повишение от 12,6 на сто на годишна база. В същото време във Финландия и Португалия заплащането на труда намалява съответно с 3 и 1,1 на сто, отчита Европейската статистическа служба.

Най-голямо у нас е повишението на възнагражденията в индустрията – с 11,3% на годишна база, следвана от сферата на услугите – повишение с 10,7% и строителството – със 7,6%.

Общата почасова цена на работната сила в нашата страна (включваща данъци, заплати и други разноски) също регистрира най-солиден ръст в индустрията – с 11,5%, в услугите – 10,8% и строителството – със 7 на сто.

Общо за еврозоната възнагражденията растат с 1,6% през третото тримесечия на тази година, при увеличение с 2,1% през предходните три месеца. В рамките на целия ЕС растежът на заплатите се забавя до 2,1% от 2,5% през периода април – юни.

Последните данни на националната статистика показаха, че средната брутна месечна работна заплата у нас за юли 2017 г. е 1 039 лв., за август – 1 008 лв., а за септември – 1 064 лева. Най-високи са заплатите в София – средно 1427 лв. през септември, което е с 11,4% над миналогодишните. Второто място е за Стара Загора – с 1052 лв., а най-ниските заплати са във Видин – средно 675 лв.

Все пак три града изпреварват столицата по ръст на средното възнаграждение – Плевен, Бургас и Габрово. Увеличението на годишна база при тях е съответно 11,6%, 11,3% и 10,9%.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Да видим до кога прасетата от свинефермата герб ще пускат фейк новини и лъжливи стъкмистики.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.