На 16 юли 2018 да почерпят

Шампионът прибра 38 млн. долара

Доналд Тръмп пристигна в Хелзинки

Кооперация се запали в Шумен

Земетресение с магнитуд 5 по Рихтер в Япония Няма опасност от цунами

Очаква ни най-голямото лунно затъмнение за този век

Чумата донесли бежанци от Турция В страната вече са умъртвени близо 4000 овце и кози

Протест на жители на пернишки квартал блокира пътя Перник-Радомир-Кюстендил

Ново огнище на птичи грип в добричкото село Миладиновци

Карловка осъди „Свидетели на Йехова“ Сгрешена кметска заповед бави събарянето на незаконна постройка на сектата

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 16 юли 2018

Бежанските центрове в страната трябва да бъдат закрити, защото в тях няма много хора, а издръжката им е голяма, смята Джамбазки

20 години по-късно: Франция отново е световен шампион!

Никос Кодзиас: Споразумението за името Северна Македония ще получи зелена светлина от гръцкия парламент

Губим 30 години заради обжалвания 80% от поръчките се оспорват и затова изпълнението на обектите закъснява

Заплатите у нас се повишили с 10,6% Само Румъния и Унгария в ЕС ни изпреварват по ръст на възнагражденията

Възнагражденията в строителството са нараснали със 7,6% на годишна база. Снимка Булфото

Заплатите в България се повишили средно с 10,6% през третото тримесечие на 2017 г. на годишна база. Така страната ни се нарежда на трето място по ръст на заплащането на труда сред страните от Европейския съюз, показват данните на Евростат. Изпреварват ни само Румъния, където възнагражденията са се увеличили с 16,5% към края на септември, и Унгария – с повишение от 12,6 на сто на годишна база. В същото време във Финландия и Португалия заплащането на труда намалява съответно с 3 и 1,1 на сто, отчита Европейската статистическа служба.

Най-голямо у нас е повишението на възнагражденията в индустрията – с 11,3% на годишна база, следвана от сферата на услугите – повишение с 10,7% и строителството – със 7,6%.

Общата почасова цена на работната сила в нашата страна (включваща данъци, заплати и други разноски) също регистрира най-солиден ръст в индустрията – с 11,5%, в услугите – 10,8% и строителството – със 7 на сто.

Общо за еврозоната възнагражденията растат с 1,6% през третото тримесечия на тази година, при увеличение с 2,1% през предходните три месеца. В рамките на целия ЕС растежът на заплатите се забавя до 2,1% от 2,5% през периода април – юни.

Последните данни на националната статистика показаха, че средната брутна месечна работна заплата у нас за юли 2017 г. е 1 039 лв., за август – 1 008 лв., а за септември – 1 064 лева. Най-високи са заплатите в София – средно 1427 лв. през септември, което е с 11,4% над миналогодишните. Второто място е за Стара Загора – с 1052 лв., а най-ниските заплати са във Видин – средно 675 лв.

Все пак три града изпреварват столицата по ръст на средното възнаграждение – Плевен, Бургас и Габрово. Увеличението на годишна база при тях е съответно 11,6%, 11,3% и 10,9%.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Да видим до кога прасетата от свинефермата герб ще пускат фейк новини и лъжливи стъкмистики.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.