Най-модерният терминал за сярна киселина за 22 млн. лева официално открит в Бургас

Лиляна Павлова: Австрийското председателство продължава работата по българските приоритети

2-годишно дете е нахапано от домашно куче в пловдивското село Крумово

Красимир Живков: Над 34% от територията на България е част от „Натура 2000“

2,3 млрд. лв. ще бъдат инвестирани в сектор „Води“ по Оперативна програма „Околна среда“

Министър-председателят Бойко Борисов постави казуса „Желяз Андреев“ пред министъра на правосъдието и главен прокурор на САЩ

Най-малко 16 души загинаха при атентат в афганистанския град Кандахар

Петима са задържани при акцията в КАТ-Благоевград Уреждали бързи номера и регистрации на нови коли

Морските ни пристанища могат да станат част от “Новия път на коприната”

Чавушоглу обсъди с Лавров работата по мирните преговори за Сирия в Астана

Путин пред Радев: След няколко дни ще приемем Бойко Борисов (ВИДЕО)

Улично куче нахапало 11-годишно момиче на детска площадка Образувано е досъдебно производство за причиняване на телесна повреда

Съдят измамница, “ужилила” с 300 000 лв. руско семейство

3055 лева са необходими месечно за нормален живот на семейство в София Над 73% от домакинствата в страната живеят с доходи под необходимите за нормална издръжка на живота

Лондон привлича най-много капитали Мадрид се изкачва до второто място

Заплатите у нас се повишили с 10,6% Само Румъния и Унгария в ЕС ни изпреварват по ръст на възнагражденията

Възнагражденията в строителството са нараснали със 7,6% на годишна база. Снимка Булфото

Заплатите в България се повишили средно с 10,6% през третото тримесечие на 2017 г. на годишна база. Така страната ни се нарежда на трето място по ръст на заплащането на труда сред страните от Европейския съюз, показват данните на Евростат. Изпреварват ни само Румъния, където възнагражденията са се увеличили с 16,5% към края на септември, и Унгария – с повишение от 12,6 на сто на годишна база. В същото време във Финландия и Португалия заплащането на труда намалява съответно с 3 и 1,1 на сто, отчита Европейската статистическа служба.

Най-голямо у нас е повишението на възнагражденията в индустрията – с 11,3% на годишна база, следвана от сферата на услугите – повишение с 10,7% и строителството – със 7,6%.

Общата почасова цена на работната сила в нашата страна (включваща данъци, заплати и други разноски) също регистрира най-солиден ръст в индустрията – с 11,5%, в услугите – 10,8% и строителството – със 7 на сто.

Общо за еврозоната възнагражденията растат с 1,6% през третото тримесечия на тази година, при увеличение с 2,1% през предходните три месеца. В рамките на целия ЕС растежът на заплатите се забавя до 2,1% от 2,5% през периода април – юни.

Последните данни на националната статистика показаха, че средната брутна месечна работна заплата у нас за юли 2017 г. е 1 039 лв., за август – 1 008 лв., а за септември – 1 064 лева. Най-високи са заплатите в София – средно 1427 лв. през септември, което е с 11,4% над миналогодишните. Второто място е за Стара Загора – с 1052 лв., а най-ниските заплати са във Видин – средно 675 лв.

Все пак три града изпреварват столицата по ръст на средното възнаграждение – Плевен, Бургас и Габрово. Увеличението на годишна база при тях е съответно 11,6%, 11,3% и 10,9%.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Да видим до кога прасетата от свинефермата герб ще пускат фейк новини и лъжливи стъкмистики.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.