Заподозрян за убийството в Кемниц е трябвало да бъде депортиран в България

Един от двамата заподозрени за убийството на 35-годишен германец в град Кемниц е трябвало да бъде депортиран в България преди повече от две години, съобщава националният ежедневник Diе Welt.

Заподозреният по случая Юсуф М. е подал молба за убежище в България, съобщиха от Административния съд в Кемниц пред местните медии. Говорител на органа поясни, че той е трябвало да бъде върнат в България съгласно решение, издадено на 13 май 2016 г. Германските власти обаче не са изпълнили разпоредбата в шестмесечния срок, определен от закона. Ето защо Федералната служба за миграцията и бежанците е трябвало да разгледа още веднъж молбата му за убежище, съгласно положенията в Дъблинското споразумение.

От редакцията подчертават, че германските власти са регистрирали 4899 мигранти, които е трябвало да бъдат върнати в България. Оказва се обаче, че в страната ни са изпратени обратно едва 95 от тях.

Юсиф А., 22-годишен иракски кюрд, и 23-годишен сириец са заподозрени в убийството на германец в Кемниц – събитие, което отприщи серия от демонстрации в саксонския град, някои от които бяха белязани с насилие и безредици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа