Започват измами с есенните промоции

Търговците масово подвеждат с неточни рекламни брошури и нереални намаления

Търговски компании масово заблуждават потребителите с нелоялни практики в разгара на сезонните намаления. Това показва проверка на Комисията за защита на потребителите (КЗП) по повод кампаниите за отстъпки и промоции, характерни в периодите, когато се сменят сезоните и магазините трябва да освободят място за новите колекции.

Търговците използват това време на годината, за да привлекат нови клиенти, като предлагат най-широка гама продукти на по-изгодни цени. КЗП предупреждава, че компаниите си служат с различни трикове и некоректно внушават, че предоставят възможност за пазаруване по-евтино от тях в сравнение с други периоди.

Най-често установявани и забранявани от комисията заблуди при провеждането на подобни акции се срещат при облеклата, рекламните брошури и премълчаване на случаите, в които важат клиентски карти за намаление.

Облеклата

При сезонните намаления на облекла нелоялните търговски фирми поставят големи надписи на витрините на магазините с внушителни проценти отстъпки, които обаче се оказва, че важат за много ограничен асортимент от предлаганите групи артикули или за единични бройки. В други случаи не е достатъчно ясно при какви условия потребителят може да се възползва от обявеното намаление или пък отстъпките не се прилагат така, както са обявени, обясняват от КЗП. В последните години десетки подобни практики са прекратени след намесата на контролния орган.

Рекламните брошури

Сред останалите “капани” при провеждането на промоции и намаления, които Комисията установява целогодишно и които могат да се срещнат и по време на сезонните акции, са рекламните брошури. За пример се дават разпространяването на подобни флаери, в които не са посочени коректно обхванатите от кампанията стоки или пък се дава подвеждаща информация за съществени характеристики на предлаганите намалени артикули.

Примери

Наскоро Върховният административен съд потвърди две решения на КЗП за забрана на нелоялни практики на компанията за детски стоки “Хиполенд” АД. Те са свързани със заблуждаваща информация в брошури относно прилагането на отстъпки при кампании за намаления.

В единия случай търговецът е премълчавал, че базовите клиентски карти за 10% отстъпка на ненамалени артикули не важат при покупка на стоки в “Акция” (независимо дали са намалени или не). След проверка на контролния орган търговецът променил рекламното съобщение, като изрично посочил, че преференциите не се отнасят за стоки в акции, промоции, намаления и специални каталози.

„Черен петък“

Друга нелоялна практика е при кампания “Черен петък”, когато търговецът е отправил анонс “-20% за всички ненамалени бебешки стоки и още много намаления”. Едва при посещение в магазина става ясно, че намалението се отнася само за няколко вида стоки – бебешки кошари, легла, столове за хранене и кола и за още няколко артикула, но не и за всички бебешки стоки, уточняват от Комисията за защита на потребителите.

„Супер цена“,

„Промо“, „Акция“!

Поставянето на послания като “супер цена”, “акция”, “промо” и пр. върху етикетите в магазините е още един популярен подход, с който търговците внушават на клиентите, че им предлагат по-изгодни покупки. Само по себе си това не нарушава правата на потребителите в случай, че артикулите се таксуват на обявените цени. Невинаги обаче търговците спазват това правило и пример за обратното е забранена от КЗП нелоялна практика на “ЛИЛИ ДРОГЕРИЕ” ЕООД.

Проверка на контролния орган е установила, че търговецът е продавал стоките по-скъпо от обявената “супер цена”. За пример КЗП дава продукт с посочена на етикета цена 9,98 лв., а на касата се таксува 10,49 лв. Експертите са категорични, че цената, особено когато се обявява като промоционална, е съществен фактор при вземането на решение за покупка, а подобни на описаните заблуждаващи практики безспорно нарушават икономическите интереси на потребителите.

В ИНТЕРНЕТ

Лъжат клиентите с неспазване на сроковете и цените на доставките

Сред най-често срещаните нелоялни практики при онлайн търговците са неспазване на уговорки за срока или цената на доставките, предупреждават от КЗП.

Един от примерите е онлайн магазин за облекла, който в редица случаи не е доставил поръчките в срок. Потребители сигнализират, че покупките се бавят повече от месец, въпреки че в условията за доставка е посочен срок до пет работни дни.

Електронен магазин за чанти пък е заблуждавал клиентите, че при пазаруване на стойност над определена сума доставката е безплатна до всяка точка на страната. Жалба на потребител и последвалата я проверка на КЗП установяват, че търговецът не спазва въведените от самия него условия.

Председателят на асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов пред „Труд“:

Най-големи са рисковете при онлайн поръчки

„Ако трябва да говорим за потенциални заблуди или злоупотреби, в онлайн пространството са повече рисковете и злоупотребите, отколкото в традиционния магазин. Това е така, защото когато човек е на място, той се ориентира по признаци като дали има етикет със стара и нова цена и какво е отстъпката”, зави през „Труд” Богомил Николов, председател на асоциация „Активни потребители”. По думите му най-голямото изкушение за търговците в този случай е да сложат по-голям процент на намаление, без да се вижда от къде е дошло, (т.е. на практика да няма намаление).

„Правилата са горе-долу добри. Те са общоевропейски, ясно е оказано как трябва да се съобщават намаленията, промоциите и т.н. Доколко се спазват е въпрос както на надзорните органи, така и на взискателност от наша страна като потребители, защото потребителят е най-добрият контрольор. Много е важно хората да познават правилата, а не толкова търговците”. каза още Николов.

Той посочи, че пазаруването в интернет е доста по-сложно, особено когато ни атакуват със спам по имейла, социалните мрежи и пр., и ни поставят някакви крайни срокове, като съобщения от типа „намалението важи само днес”. По този начин потребителите избързват с покупките, за да не изпуснат акцията, а в действителност се оказва, че на другия ден даденият продукт или услуга се предлага отново на намалената цена. Този тип заблуждения са доста неприятни.

„Много е важно хората да си знаят правата. В случая потребителите имат 14-дневен срок да връщат стока, която са закупили от интернет. Понякога те се подават на дадена заблуждаваща кампания, но след 2 дни се усещат, че са излъгани и тогава без проблем могат да върнат покупката. По този начин, когато един търговец пробва да излъже много хора, но след това голяма част от тях си упражняват правото на отказ, той ще се откаже да нелоялната практика, защото ще види, че няма да спечели нищо от измамата”, смята Николов.

Според него много хора, за съжаление, не си знаят правата, което до голяма степен изкушава някои търговски компании да злоупотребяват.

„Златното правило за потребителя е – сравнявай стоките, а не намаленията. Тоест, ако потребителят си хареса даден артикул и търговецът му каже определен процент намаление, е желателно да отделяме по няколко минути, за да огледаме какви са условията в останалите магазини. Трябва да се сравняват стоките, защото в някои случаи можем да намерим стоки на по-изгодни цени при други търговци, без да има намаление при тях”, съветва председателят на „Активни потребители”.

Съвети на специалисти

Как да се предпазим при пазаруване

Специалистите съветват потребителите да обръщат внимание на периода на промоцията и за кои стоки важи тя.

Когато пазарувате при промоции, е важно да имате предвид някои обстоятелства. Обикновено се информирате за провежданите промоции от рекламните брошури, които получавате в пощенските си кутии или на входа на своето жилище. Обърнете внимание на периода на промоцията и за кои стоки важи тя.

Имайте предвид, че понякога промоционалните продукти могат да бъдат закупени само в някои от обектите на веригата, но това трябва да бъде посочено в брошурата. Не се подвеждайте само по посочения висок процент намаление, защото понякога има фалшиви промоции.

А има и случаи, в които даден търговец по принцип продава по-скъпо и дори след отстъпката цената на предлаганите от него стоки е по-висока от тази, на която можете да ги закупите от друг търговец, дори без анонсирана отстъпката. Затова е полезно да проверите при няколко търговци на какви цени се предлагат интересуващите Ви стоки.

Когато вече сте в магазина, е важно да проверите дали посочената на етикета цена на избраната от Вас стока е същата като обявената в брошурата. В случай, че има разминаване, разговаряйте с консултант, за да изясните ситуацията. Ако се окаже, че стоката не може да Ви бъде продадена на рекламираната в брошурата цена, се откажете от покупката и подайте сигнал в Комисията за защита на потребителите.

##########

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари