Започват летните експедиции на търновските пещерняци

Към проучванията се присъединяват и седем ученици от Клуба по спелеология

Започват летните експедиции на пещерняците от ТД „Академик” и на учениците от Клуба по спелеология при Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” във Велико Търново. Посещенията ще стартират от Търновските височини, където преди месец са локализирани нови ниши. Това обяви председателят на пещерен клуб „Дервент” Евгени Коев.

В програмата са включени участие в националната експедиция в района на Марина дупка край Трявна, обхождания на землищата на селата Мусина и Емен, както и наблюдения на карстови образувания в района на Балван и Ново село. Към проучванията ще се присъединят седем ученици от Клуба по спелеология както и бивши възпитаници на Професионалната гимназия по туризъм.

„Експедициите имат практическа насоченост. Правим комплексни наблюдения на водите в карстовите райони. Отбелязваме какво е влиянието на човешката дейност върху оттока на водите, колониите на прилепите, правим документиране на пропастите и пещерите за обща информираност на местното население”, коментира Евгени Коев.

Очаква се до края на месец август изследователите да работят за поредна година и в Скалните манастири до русенското село Иваново.

Традиционно спелеолозите ще подкрепят организацията и провеждането на нощния туристически поход от Прохода на републиката до Шипческия проход. Пешеходният тур по билото на Стара планина ще се проведе тази година на 30 юни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България