Джеймс Матис: САЩ са изправени пред нарастващи заплахи от Китай и Русия

За улеснение на домакинствата ЮЗДП разкри 8 централни склада за дърва

Вдигат 5-звезден хотел в центъра на София Ще се намира на Солни пазар на мястото на бившия цирк

Скандалджията Кириос: Григор е силен, ще е тежко

Със 100-те родопски гайди откриха изложение в Берлин Включват мярка за напояване в Програмата за развитие на селските райони

Започна разследване на причините за смъртта на Долорес О’Риърдън

Димитров: Жегата? Все едно си бях в България

Григор взе реванш №1

Илияна Йотова ще открие дискусия за бъдещето на ЕС

Михаил Попов: С усилията на всеки един от състава на Сухопътните войски затвърдихме постигнатите способности

Емил Караниколов: Продължават да намаляват чуждестранните инвестиции у нас

Закон “Стоп Сорос” бори нелегалната миграция в Унгария Приходи на НПО от чужбина ще бъдат облагани с 25% данък

Разбиха мрежа за криптовалута на българката Ружа Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС включени в акция на Европол по разследване на международна група за пране на пари

„Алтернатива за Германия“ иска наказания за бежанците, криещи възрастта си

Актьорът Майкъл Дъглас беше обвинен в сексуален тормоз

Започват проверки на храната в бургаските детски градини и училища

Снимка: Архив

Агенцията по храните започна извънредни проверки в Бургас в търсене на неизрядни доставчици на храна в детските градини и училищата. Инспекторите ще следят под лупа дали всички млечни и месни продукти, хлябът, лютеницата и олиото, с които се готви на децата, са по утвърден държавен стандарт.

В една от бургаските детски градини продуктите се поръчват ден за ден, за да са пресни.

„Някой път развалени ябълки има вътре в чувала, в касетката картофи по същия начин. Значи ние тук като ги приемем, връщаме“, обясни директорът на ОДЗ „Раковина” Владка Димитрова пред bTV.

„Маргарините не се допускат за храна в детски заведения. Температурата за съхранение на яйца е от +5 до 18 градуса, в случая правилно е съхранението на яйцата, разрешава се само клас А“, разяснява д-р Мария Кутлева – глaвен инспектор – БАБХ – Бургас.

Въпреки здравословното меню в училищния стол по-големите деца се изкушават да хапват и допълнително.

Купонът за обяд включва супа, основно ядене и плод. „За три лева на този етап успяваме да ги храним“, коментира Георги Мермеклиев – управител на фирма за училищно хранене.

По-големи компромиси с качеството се правят със закуските, когато цената им падне под 50 стотинки.

„Нашата кайма струва два пъти по-скъпо от външните павилиони. С тези цени, на които ние пазаруваме, не сме конкурентни на павилионите, залепени за училищата“, посочи Мермеклиев.

Наредбата за здравословното хранене не обхваща павилионите за закуски извън училищата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.