Започва Великият пост

От понеделник след Сирни Заговезни започват Великденските пости. Те продължават седем седмици и приключват ден преди Великден, който тази година се пада на 8 април.

Великденските пости започват частично на Месни заговезни. От следващия ден, който е понеделник, от менюто се изключат месото и месните продукти. Една седмица по-късно, на Сирни заговезни се заговява за последно с яйца, мляко и млечни продукти. И от понеделник започва същинското постене.

40-дневните пости символизират времето, което Христос прекарва в пустинята в подготовка за саможертвата си. Затова се смята, че лишавайки се от блажна храна човек пречиства тялото и душата си. Не бива постенето да се разбира като механично лишаване от определен вид храна и напитки. Великите пости са време за размисъл, за осмисляне на живота, преоценка на свършеното. Време да се покае човек за лошите си постъпки, да потърси нов път към възвишеното и към себе си.

Днес от 18.00 часа в митрополитския храм „Св. вмчца Марина”, град Пловдив, Велико повечерие с канона на св. Андрей Критски - 1 част ще оглави Негово високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

По същото влеме в столичния катедрален храм „Св. Неделя“, с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, богослужението ще оглави Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод на Българската православна църква.

Източник: БГНЕС

Коментари

Задължително поле