Започва въздушно-десантно учение, водено от САЩ, на територията на България, Унгария и Румъния

Въздушно-десантното учение „SWIFT RESPONSE 17“, водено от САЩ, ще се проведе в периода 13-23 юли на територията на страните-домакини България, Унгария и Румъния. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

В него участват до 1600 военнослужещи от десантни формирования от въоръжените сили на САЩ, Канада, Италия, Португалия и Гърция. Тренировъчни задачи в рамките на учението ще се изпълняват на територията на летище „Безмер“ и на съвместните българо-американски съоръжения на учебен полигон „Ново село“.

От вчера, на полигона "Ново село", както и на полигони в Румъния и в Словения се провежда компютърно подпомагано командно-щабно учение. Отработва се фиктивен сценарий по член пети от договора на НАТО за планиране и провеждане на операция в Черноморския регион. В щаба участват военнослужещи от въоръжените сили на Съединените щати, Грузия, Полша, Литва, Украйна.

От българска страна в „SWIFT RESPONSE 17“ ще участват военнослужещи от 2-ра механизирана бригада – Стара Загора и от 68-ма бригада „Специални сили“.

„SWIFT RESPONSE 17“ допринася за провеждането на многонационалното учение „SABER GUARDIAN 2017“, като осигурява предислоцирането на формированията от 2-ри Кавалерийски полк от състава на Сухопътните сили на САЩ в Европа в зоната за съвместни операции в Безмер, България и Къмпиа Турзии, Румъния.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България