Започва дългоочакваният ремонт на Жълтото училище в Пловдив с над 1,2 млн.лв.

Стартът на дългоочаквания ремонт на една от емблематичните сгради в Стария град в Пловдив, известна като Жълтото училище, ще бъде най-сетне даден на 2 ноември (четвъртък), съобщиха от ръководството на АМТИИ (Академията по музикално, танцово и изобразително изкуство), в чийто фонд влиза.

Това слага успешен край на дългогодишните усилия на ръководството на висшето учебно заведение съвместно с община Пловдив, областния управител Здравко Димитров, правителството и парламента да осъществят ремонта на паметника на културата от първостепенно национално значение.

Според подписания с бургаска фирма-изпълнител договор дейностите по възстановяването на сградата трябва да продължат 190 дни. Ремонтът е финансиран с 1,1 млн. лв., отпуснати по решение на Министерския съвет от 7 декември 2016 г., 100 000 лева от община Пловдив и средства, събрани от висшето училище чрез организирането на благотворителни концерти с участието на възпитаниците на АМТИИ като Теодосий Спасов, Васко Василев и други.

"Жълтото училище" е построено през 1868 г. с пари, събрани от българската общност в Пловдив. Преди Освобождението в него са учили патриархът на българската литература Иван Вазов и революционни дейци на Априлското въстание, а в по-късен период възпитаници на училището са били Александър Теодоров-Балан, Димчо Дебелянов, Константин Стоилов и др.

Днес "Жълтото училище" е част от сградния фонд на АМТИИ и е в окаяно състояние, което поставяше под въпрос сигурността и дори живота на студентите и техните преподаватели при провеждането на учебните занятия. Стените на стаите бяха подпрени с жп релси, а по коридорите имаше забрани студентите да се движат на групи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони