Започва държавното първенство за килови яхти във Варна

Днес в 12 часа на Морска гара във Варна ще бъде даден старт на първите гонки от Държавното първенство за килови яхти в класове IRC и ORC. Организатор на спортната проява е Българската федерация по ветроходство с любезното съдействие на Медицински университет-Варна, а домакини са ветроходен клуб „Понтос" и спортен клуб „Черно море- Бриз". Надпреварите ще се проведат в три състезателни дни от 13 до 15 септември в акваторията на варненския залив.

Повече информация за състезанието и най-важното, което трябва да знае начинаещият ветроходец - правилата на ветроходния спорт, как се развива ветроходният спорт в България, каква е ролята на вятъра в надпреварата, какво представляват класове IRC и ORC и още много любопитни и полезни уроци от опитни ветроходци и шпикери може да бъдат открити онлайн на адрес: https://www.mu-varna.bg/BG/Students/dyrjavno-purvenstvo-kilovi-yahti-2019. В страницата също ще може да се наблюдава на живо движението на лодките по състезателното трасе.

Тази година в Държавното първенство за килови яхти в класове IRC и ORC ще участват 28 ветроходни яхти, между които и младият отбор на Медицински университет - Варна с ветроходна яхта „Хигия“. МУ-Варна развива ветроходен спорт от 3 години, като за този период голям брой студенти са преминали курсове и обучения. В момента отборът е изграден от сериозни млади хора, които освен че градят своето бъдеще в медицината и здравеопазването, започват да стават и професионалисти във ветроходния спорт.

Състезателната програма започва днес в 12.00ч. със старта на първите гонки тип качване – фордевинд (Банан). В събота в 09.30ч. е старта на най-дългата дистанция - морски рейс, която е около 30 мили, а в неделя в 10.30ч. започват последните гонки тип качване – фордевинд (Банан).

Между 15 и 17 часа в неделя на Морска гара във Варна е организирана  фен зона от Медицинския университет, в която жителите и гостите на морската столица ще могат да се запознаят със спецификата на ветроходния спорт, а непосредствено след това ще се извърши и награждаването на победителите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена