Започва изграждане на първия чисто нов булевард в Пловдив през 21-ви век

Между 1 и 5 април ще бъде първата копка на първия чисто нов булевард, който ще бъде изграден в Пловдив през 21-ви век, съобщи кметът на града под тепетата Иван Тотев. На сесията на местния парламент този четвъртък влиза за утвърждаване последният имот, който трябва да бъде отчужден и се явяваше досега препъникамък за новия булевард "Северен" или т.нар. Северна тангента. Тя ще свързва бул. "Карловско шосе" с моста "Адата", а с изграждането й се цели да се сложи край на огромните задръствания в квартал "Кършиака" и се отпуши трафикът в северната част на Пловдив.

Първият етап от проекта за новия булевард "Северен" е от моста на Адата до "Брезовско шосе" и е на стойност 10 255 995 лв. Той ще е дълъг 1593 метра, ще е широк 34,50 метра - с 3 ленти по 3.50 метра, средна разделитена ивица от 2 метра, двупосочна велоалея с ширина 2,50 метра и нови тротоари.

Предвижда се изграждането на подземна и надземна инфраструктура, нова пътна конструкция, улично осветление, светофари, водопровод, канализация и джобове за автобусните спирки на градския транспорт. Финансирането му е осигурено от 30-милионния заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

С пари от ЕБВР се ремонтират и булевардите "Руски", "Шести септември" и "Коматевско шосе". Строително-монтажни дейности по последния от тях обаче няма да има поне още месец, докато вървят разкопките на експертите от Регионалния Археологически музей, свързани с древния акведукт на Тримонциум. Трасето му се оказа, че съвпада с това на бул. "Коматевско шосе" и това забави с няколко месеца реконструкцията му. Добрата новина от район "Южен" е, че с няколкодневно закъснение все пак стартира ремонтът за 2 млн.лв. на бул. "Остромила", спрян през миналата седмица от недоволни собственици на предприятия в района. В понеделник кметът на Пловдив Иван Тотев и кметът на район "Южен" Борислав Инчев дадоха все пак символичен старт на обновяването и разширяването на дългия 1500 метра бул. "Остромила".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони