Започва изплащането на преизчислените пенсии с добавката от 60 лв.

От днес започва изплащането на преизчислените пенсии и добавката от 60 лв. към тях.

Пенсиите ще се изплащат с преизчислен размер в съответствие с влезлите в сила на 25 декември 2021 г. промени в пенсионното законодателство.

Разликата между старата и нова сума за седемте дни от 25 до 31 декември ще бъде добавена към тях. 

Минималният размер на основната пенсия е увеличен от 300 лв. на 370 лв., като в съответствие с него са определени и нови минимални размери и на останалите видове пенсии, свързани с трудова дейност. Нараства и максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях – от 1440 лв. на 1500 лв., а размерът на социалната пенсия за старост вече е 170 лв.

Прилаганата в пенсионната формула тежест на годините осигурителен стаж е повишена от 1.2 на 1.35 на сто за всяка година осигурителен стаж, без превръщане.

Правителството готви компенсации за всички пенсионери, чиято преизчислена пенсия заедно с добавката от 60 лева се оказва по-малка от полученото през декември, когато добавката беше 120 лева. Правителството подготвя механизъм за хората, които имат както натрупан категориен стаж, така и дълъг осигурителния стаж.

Хората, които до 31 декември 2021 г. имат завършен ваксинационен курс, ще получат допълнителното плащане с пенсиите си за февруари т.г. Еднократна добавка от 75 лв. ще бъде изплатена и на възрастните, които в периода от 1 януари до 30 юни 2022 г. завършат пълния ваксинационен курс или поставят допълваща доза ваксина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България