Започва изпълнението на проекта за строителство на железопътния участък София – Елин Пелин

Снимка: Архив

Започваме изпълнението на първия железопътен проект, финансиран със средства от Механизма за свързана Европа. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, по време на подписването на договорите за проектиране и строителство на железопътния участък София – Елин Пелин, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

По думите му, това е един от първите четири транспортни проекта, одобрени през 2015 г. още при първото набиране на проектни предложения по Механизма за свързана Европа.

Отпуснатите средства са в размер на 120 млн. лева, а изпълнител на проекта е „Келет“ АБ ДЗЗД. Отсечката включва 23 км двойна жп линия, а срокът на договора е 4 години, от които 1 година за проектиране и 3 години за строителство на трасето.

Днес беше подписан и договорът за рехабилитация на железопътен участък Скутаре – Оризово, част от проект „Рехабилитация на железопътната инфраструктура по жп линията Пловдив – Бургас, Фаза 2“. Той се финансира от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г., като отпуснатите средства са 63 млн. лева без ДДС. Участъкът е с дължина 26 км единична жп линия. Изпълнител на проекта е Обединение „Европейски железници“, а срокът за изпълнение на всички дейности е 3 години.

„Ако изпълнителите и на двата проекта работят в срок транспортния коридор от сръбска граница до пристанище Бургас ще бъде изцяло завършен до 2022 г.“, каза министър Московски. Той посочи още, че инвестициите в новия програмен период следват логическа последователност на предишните проекти и целта е до няколко години да има две изцяло завършени железопътни направления.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България