Започва ловният сезон за дребен пернат дивеч

Днес се открива ловният сезон за дребен пернат дивеч, предаде БНТ.

Ловците ще могат да ловуват за пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина, съобщават от Изпълнителната агенция по горите.

И тази година ще важат определените дневни норми за отстрел от един ловец, които са до 15 пъдпъдъка, а за всички останали: гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина - до 10 броя.

Груповото и индивидуално ловуване ще се извършва в събота, неделя и в дните обявени за официални празници само през деня – един час преди изгрев и един час след залеза на слънцето. Задължително е издаването на писмено разрешение с датата, имената на ловците и на ръководителя на лова, номерата на ловните билети и членските карти, начина и мястото на ловуване, вида и броя на разрешения за отстрел дивеч.

За да не се допуска разпространение на Африканска чума по свинете е забранен ловът в ловностопанските райони, попадащи в инфектираните зони около обявени случаи на чума по дива свиня. А в края на ловния ден, всеки участник в лова задължително трябва да дезинфекцира обувките, облеклото и автомобила си.

Заради високите температури в горите е забранено и паленето на огньове, освен на определените за това места, предупреждават от агенцията.

Коментари

Задължително поле