Започва нов сондаж за природен газ край Кипър

Нов проучвателен сондаж за природен газ започва край Кипър, предаде БНР. С него страната ускорено продължава реализацията на енергийната си програма за разработване на потенциалните находища в Източното Средиземноморие и за осигуряване на алтeрнативни доставки на гориво за Европа.

Специалната платформа, с която консорциумът между две от водещите в света енергийни компании - италианската „Ени” и френската „Тотал” ще извършат сондажа в блок 6 в офшорната зона на Кипър, пристигна тази нощ на местоназначението си. Очаква се днес и утре да бъдат извършени работите по стабилизиране на съоръжението и самото пробиване да започне до края на тези седмица. Изследователската работа ще продължи около 36 дни, обявиха от „Ени”, която държи лиценза за блока. Сондажът ще бъде последван от проучвания в още два блока през януари и през март.

Започващите тази седмица проучвателни работи се очакват с голям интерес, тъй като са първите след разочароващия резултат на френско-италианския консорциум в блок 11. В него през септември бяха установени потенциални количества газ почти 10 пъти под прогнозираните.

Новият сондаж е изправен и пред поредни провокации от Турция. Според нея половината от блок 6, който се намира югозападно от острова, попада в континенталния й шелф и тя ще защити интересите си в него. През декември Анкара проведе поредица от военноморски учения в райони в Средиземно море, обхващащи и части от кипърската изключителна икономическа зона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа