Започва олимпиада за възрастни в Аксаково

Спортният форум е по европроект с партньори от Португалия, Гърция и Унгария

Аксаково е домакин на първите по рода "Олимпийски игри за всички", които ще се проведат на 4 и 5 септември. Спортните дисциплини, в които участниците ще се състезават, са лека атлетика, футбол, волейбол, баскетбол, плуване и народна топка, съобщиха от пресцентъра на общината.

Олимпийските игри ще бъдат наблюдавани от представители на останалите партньори по проекта от Португалия, Гърция, Унгария.

Спортният форум се организира, след като Община Аксаково бе избрана за партньор в тригодишен европейски проект „Общите спортове-състезанието между поколенията като мотивация за спорт и здравословен начин на живот на възрастните граждани“, финансиран от Европейската програма ЕРАЗЪМ+ Спорт, който цели да промотира активния начин на живот сред хората на възраст над 60 години чрез спорт.

За изпълнението на този проект Община Аксаково бе присъединена от португалската община Сервейра, която е бенефициент по проекта. Проектът се реализира в партньорство с Политехническия институт Виана де Кастело /Португалия/, община Трикала /Гърция/, Унгарска комуникационна компания. Проектът се фокусира върху мотивацията за ежедневно спортуване в напреднала възраст и се реализира на три етапа в продължение на 3 години - от януари 2018 до декември 2020 г.

В рамките на проекта ще се осъществят две състезания по пет спортни дисциплини с участието на лица на възраст над 60 години. В края на проекта базата и информацията, събрана на европейско ниво ще бъде представена, за да се създаде Стратегия за насърчаване на спортната активност. Разходите за участие в дейностите се покриват от бюджета на проекта. Парите за община Аксаково са в размер на 43 838 евро.

От март тази година в Аксаково стартира набирането на желаещи на възраст над 60 г., които да тренират два пъти седмично, за да подобрят физическата си активност и здраве.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони