Започва отстраняването на разлива от гудрон в Русе

Започва отстраняването на разлива от гудрон в Русе. Очаква се до приключване на проекта по закриване на сметището тези локални огнища да изчезнат напълно, предаде БТВ.

Течът на нефтения отпадък се намира до старото сметище. Живеещите в района се безпокоят, че ще избие всеки момент. „Той тече като се стопли времето и тръгва по канала. И миризма ще има със сигурност”, посочи Александър Александров.

Хората си спомнят с ужас лятото преди три години, когато от високите температурите гудронът беше избил от сметището и залял района като река.

Процесът на рекултивация и закриване на старото сметище все още не е приключил. Според строителите замърсяването с гудрон е било един от най-тежките проблеми за решаване, тъй като там са складирани близо 7000 тона.

„Основните депа - източници са консервирани, ликвидирани, обработени, неутрализирани. На едно-единствено място се е появил един локален участък с минимално изтичане на гудрон,  от около 5-6 квадрата замърсена площ. На фона на това, което беше в началото  мога да твърдя, че това е капка в морето”, коментира Пламен Петров, представител на фирмата-изпълнител.

Василена Николова, гл.инспектор в общински отдел "Екология", заяви, че община Русе осъществява контрол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България