82% от богатството в света отива при 1% от населението

Майка с бебе в ръце пропадна в улична шахта в столичен квартал

Агресия в дом за деца с увреждания в Габрово

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 януари 2018

Правят сергиите в Слънчев бряг еднакви

15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Броят яхтите на българи в Гърция Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Религии против Истанбулската конвенция Светият синод обяви, че договорът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация

Белгия намали равнището на терористична заплаха в страната

Федерика Могерини заяви, че е извънредно притеснена от турската офанзива в Сирия

Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Бомбаджия на банкомати скочи в ледените води на Струма (обзор) Джонката и Свещичката арестувани след 75 дни търсене под дърво и камък

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

Започва проектиране на взривените къщи в Хитрино

Има изцяло и частично сринати къщи, които пак са негодни и трябва да се съборят. Снимка: Цветелина Георгиева

Представители на четири професионални организации от строители, архитекти, инженери и геодезисти се срещнаха в сряда с ръководството на община Хитрино, за да уточнят процеса по безвъзмездно изграждане на 11 къщи във взривеното село.

„Може да издигнем и по-голям брой домове, колкото повече, по-добре“, каза Николай Станков, председател на Българската строителна камара, от която тръгна инициативата.

Общественият съвет вече е набелязал 11-те най-пострадали семейства от взрива на 10 декември, които ще бъдат овъзмездени, оповести кметът Нуридин Исмаил. На първо място са поставени Севги Рагуб /12 г./ и кака й на 23 г., които останаха без родители. Също и фамилията на Шенай Ахмед и сина й. Жената загуби съпруг и син. Желанието на местните е тези домове да са по-големи и отличителни от останалите.

На срещата бе решено всички съборени или опожарени къщи да бъдат възстановени в приблизителната им квадратура. Били са между 50 и 100 кв.м., затова ще се строят три вида сгради – малки, средни, големи. „Важно е хората да припознаят тези къщи като свои домове и да могат да ги издържат с доходите си“, коментираха специалисти.

Ще бъдат модерни, съвременни домове с вътрешни санитарни възли, не както досега с външни. Пак ще разчитат на изгребни ями, защото няма централна канализация. Ще бъдат съобразени с досегашния бит на хората, които са имали дворове и стопански постройки. „Никакви грандоманщини, в рамките на нужното“, каза кметът Исмаил. Възложители на строежите ще бъдат самите собственици на унищожените имоти.

До 9 януари общината ще даде точни параметри на срутените къщи на архитектите. До 20 януари трябва да са готови идейните проекти на новите домове и тогава собствениците ще се запознаят с тях и ще кажат забележките си. След това започва проектирането и остойностяването.

В момента в Хитрино продължава събарянето на сгради. Поставени са и фургони, които се свързват към ел. мрежата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.