Започва процесът за потъването на кораба "Хера"

Петчленен състав на Варненския окръжен съд ще гледа делото за потъването на кораба "Хера". Разпоредителното заседание е насрочено за 20 март, съобщиха от пресслужбата на съда.

Процесът започва 16 години след трагедията, отнела живота на 17 български и двама украински моряци. Телата на 14 от тях така и не бяха открити.

На 13 февруари 2004 г. плаващият под камбоджански флаг стар товарен кораб потъна за минути по време на буря близо до северния вход на Босфора. "Хера" пътувал натоварен с въглища от украинския порт Керч към турския Гебзе, но заради лошото време бил принуден да чака, тъй като проливът бил затворен. Разследването на трагедията започна два дни по-късно под ръководството на Софийска градска прокуратура и приключи цели 15 години след инцидента. През ноември миналата година обвинителният акт бе внесен в Софийски градски съд, но месец по-късно оттам го изпратиха във Варненския окръжен съд с мотива, че престъпленията са извършени в морската столица и повечето от свидетелите са жители на града или близките Бургас, Добрич и Шумен.

Сагата с "Хера" мина през няколко етапа. През 2010 г. разследването бе спряно, защото не бяха събрани категорични доказателства за самоличността на извършителя. По разпореждане на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров на 9 май 2013 г. следствието бе възобновено, а през ноември 2017 г. прокуратурата повдигна обвинения на двама души - Милен Балчев, генерален директор на "Провидънс шипинг & трейдиг" ООД, което е менажирало кораба и на техническия директор на дружеството Стефчо Минчев, чийто син е един от загиналите моряци. Според прокуратурата двамата са отговорни за некачествено извършени ремонти на "Хера", за недокументирани конструктивни промени на кораба и за това, че не са дали на капитана актуална информация за устойчивостта на плавателния съд. Според експертизите тези действия са влошили състоянието на "Хера", което е позволило бурята да причини голяма деформация в корпуса. Като резултат в пълния с въглища първи хамбар е нахлула голяма маса морска вода. Корабът е изгубил устойчивост и е потънал за броени минути. По делото са привлечени общо 129 свидетели, като 21 от тях са чужденци - от Украйна, Турция, Гърция и Италия. Показания ще дават и 17 вещи лица.

Ако обвиняемите бъдат признати за виновни, те могат да бъдат наказани с лишаване от свобода от 10 години до доживотен затвор без право на замяна.

Коментари

Задължително поле