Започва ремонта на опасната сграда на училище "Васил Левски"

От 2 г. и половина НУ "Васил Левски" е затворено, тъй като сградата е опасна.

Заради съдебна сага децата и тази есен няма да влязат в класните си стаи

Ремонтът на Начално училище "Васил Левски" в кв. Аспарухово може да бъде възобновен до дни след разрешение на съда, съобщиха от община Варна. Оттам са осигурили надзорници, изпълнител на проекта и пари за реконструкцията на опасната сграда. Тя бе затворена в края на 2017 г. - само 6 г., след като бе построена от пловдивската фирма "Стоянстрой" по схема за публично-частно партньорство.

За работата си по две общински школа с решение на тогавашния ОбС компанията получи 22 дка общински терени, като заменката бе оценена на 5,3 млн. лв. НУ "Васил Левски" бе открито в края на 2011 г. с анонса, че в градежа му са вложени ултрамодерни материали. Само след месеци покривът на 3-етажната постройка обаче протече. След това паднаха декоративните корнизи, по фасадата се появиха пукнатини и накрая се наложи сградата да бъде затворена. Въпреки гаранционния срок строителят не я ремонтира. 380 деца бяха преместени в съседни училища, а родителите им периодично вдигат протести и искат яснота кога училището ще бъде приведено в ред. Наесен възпитаниците му пак ще бъдат командировани в кварталното СУ "Любен Каравелов". Причината ремонтът да се бави е съдебна сага между общината и "Стоянстрой". През юни 2018 г. администрацията сезира прокуратурата, тъй като обследване установи, че в акт 15 на сградата не са били отразени значителни промени в конструкцията.

За да гарантира, че фирмата ще върне парите за ремонта, общината заведе дело във Варненския районен съд /ВРС/ за обезпечаване на доказателствата за състоянието на обекта. То приключи в края на 2018 г. и въз основа на него кметството съди строителя за 1,2 млн. лв. Малко по-късно от "Стоянстрой" обаче също са завели идентично дело във ВРС. Вещото лице по него инж. Николай Вутов на два пъти е искал удължаване на срока за експертизата. След жалба на общината по разпореждане на съда тя трябва да е готова на 28 юли. След това от кметството се надяват да получат зелена улица за старт на строителните работи.

Коментари

Задължително поле