Оправдаха прокурор, бил невменяем

Кмет и фолк певец връщат парите за къщи за гости 158 проекта възстановяват пълната сума

Наводнението във Венеция е повредило мозайки и колони в катедралата Сан Марко

Ловци от Норвегия и Гърция отстреляха 100 фазана

Затягат правилата за биоресторантите

Министър Ангелкова: Започваме дебат за повишаване на минималната застраховка за туроператори Tой е актуален и в чужбина след фалита на “Томас Кук”

MU-Vi.tv представя филм за Варна в Културния институт на България в Берлин

Разследват пловдивски полицай, взимал заеми без да ги връща

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 20 ноември 2019 г.

Волейболната федерация за натиска: Голословни твърдения

Причината за смъртта на 3-годишното дете от София е пневмония

Вучич: Имам хронично заболяване

Бялото братство с изненадваща прогноза на Учителя за България Могат да останат 300 хиляди българи, но възложената им от небето мисия - ще изпълнят, казал Дънов

Перничани твърдят, че графикът на водния режим не се спазва

Вицепремиерът Николова: Работим за изграждането на всеобхватно българо-индийско партньорство

Започва ремонта на опасната сграда на училище „Васил Левски“ Заради съдебна сага децата и тази есен няма да влязат в класните си стаи

От 2 г. и половина НУ „Васил Левски“ е затворено, тъй като сградата е опасна.

Ремонтът на Начално училище „Васил Левски“ в кв. Аспарухово може да бъде възобновен до дни след разрешение на съда, съобщиха от община Варна. Оттам са осигурили надзорници, изпълнител на проекта и пари за реконструкцията на опасната сграда. Тя бе затворена в края на 2017 г. – само 6 г., след като бе построена от пловдивската фирма „Стоянстрой“ по схема за публично-частно партньорство.

За работата си по две общински школа с решение на тогавашния ОбС компанията получи 22 дка общински терени, като заменката бе оценена на 5,3 млн. лв. НУ „Васил Левски“ бе открито в края на 2011 г. с анонса, че в градежа му са вложени ултрамодерни материали. Само след месеци покривът на 3-етажната постройка обаче протече. След това паднаха декоративните корнизи, по фасадата се появиха пукнатини и накрая се наложи сградата да бъде затворена. Въпреки гаранционния срок строителят не я ремонтира. 380 деца бяха преместени в съседни училища, а родителите им периодично вдигат протести и искат яснота кога училището ще бъде приведено в ред. Наесен възпитаниците му пак ще бъдат командировани в кварталното СУ „Любен Каравелов“. Причината ремонтът да се бави е съдебна сага между общината и „Стоянстрой“. През юни 2018 г. администрацията сезира прокуратурата, тъй като обследване установи, че в акт 15 на сградата не са били отразени значителни промени в конструкцията.

За да гарантира, че фирмата ще върне парите за ремонта, общината заведе дело във Варненския районен съд /ВРС/ за обезпечаване на доказателствата за състоянието на обекта. То приключи в края на 2018 г. и въз основа на него кметството съди строителя за 1,2 млн. лв. Малко по-късно от „Стоянстрой“ обаче също са завели идентично дело във ВРС. Вещото лице по него инж. Николай Вутов на два пъти е искал удължаване на срока за експертизата. След жалба на общината по разпореждане на съда тя трябва да е готова на 28 юли. След това от кметството се надяват да получат зелена улица за старт на строителните работи.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.