Започва строителството на новата варненска библиотека

Започва изграждането на новата сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна. Миналия петък е била открита строителната площадка на определения терен до сградата на общината и е започнало прокарването на външни ВиК-връзки към обекта, така че издаденото разрешение за строеж не е изгубило правната си стойност, съобщи на сесия на местния парламент зам.-кметът Диан Иванов.

В момента тече процедура по избор на изпълнител. Подадени са оферти на стойност между 57 и 63 млн. лв. Оценката им ще извърши специално сформирана независима комисия към администрацията, която ще изготви доклад до 15 август. Парите за градежа са осигурени в края на миналата година от държавния бюджет и са включени в инвестиционната програма на финансовото министерство за общински проекти. 

Според избрания след международен конкурс проект на нидерландската компания „Architects for Urbanity“ новият дом на РБ „Пенчо Славейков“ ще е на 4 етажа с разгъната застроена площ от 17 500 кв. м, озеленен покрив и 330 паркоместа.  

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони