Започнало е разследване срещу един от основните спонсори на кампанията в полза на Брекзит

Снимка: Архив

Започнало е криминално разследване срещу един от основните спонсори на кампанията в полза на Брекзит Арън Банкс, пише британският вестник The Independent.

Арън Банкс и други водещи про-Брекзит активисти се разследват от Националната агенция по престъпността (НЦА) за подозрения, че са извършили "многобройни" престъпления по време на референдума на ЕС.

Те бяха предадени на полицията от избирателната комисия, която заяви, че има основания да смята, че са извършени многобройни престъпни деяния, свързани с милиони лири за финансиране за кампанията Leave.EU. Агенцията е започнала наказателно разследване по въпроса.

Комисията предположи, че Банкс не е "истинският източник" на дарения от 8 милиона лири.

Групата вече е глобена със 70 хиляди лири за нередности в разходите. Сред финансираните политици попада и тогавашния лидер на Британската партия за независимост Найджъл Фарадж.

Депутатът от лейбъристката партия Дейвид Леми каза: "Брекзит трябва да бъде спрян, докато не разберем степента на тези [предполагаеми] престъпления срещу нашата демокрация".

В изявление, възраждащо въпросите за финансирането на про-Брекзит групите, избирателната комисия заяви, че смята, че бизнесменът "не е истинският източник" на парите. Арън Банкс вече е обект на разследване на НЦА, съсредоточено върху неговите връзки с Русия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа