Започнаха безплатни очни прегледи на децата в район "Източен" в Пловдив

Кметът на "Източен" в Пловдив Николай Чунчуков откри днес кампанията за безплатни очни прегледи на 5- и 6-годишните деца в района. Кампанията е под надслов "Весели очички" и се организира от трите местни Лайънс клуба в града под тепетата - "Филипополис", "Евридика" и "Пловдив", съвместно с Центъра за рехабилитация на слепи.

На специално организирано тържество по този повод в новата детска градина "Чайка" районният кмет Николай Чунчуков обясни на децата,  колко важно е да се грижим за здравето и особено да пазим очите си. Малчуганите пък го изненадаха с програма, посветена на здравето и значението на витамините за него. Красивата сцена се огласи от детски песни, стихове и глъч. "Много е интересно вътре, просто те снимат с един апарат и сигурно ще ни дават и снимки", съобщи на връстниците си  първият малчуган, преминал прегледа.

Представителят на дарителите Анета Попова обясни колко са важни тези прегледи в най-ранна детска възраст, защото се извършват с нов апарат -  портативен авторефрактометър "Mobile Vision Screener PlusopiX S12c", предназначен за деца. С него навреме се откриват проблеми, свързани с далекогледство и късогледство и се дава знак на родителите да вземат мерки. Апаратът е закупен от трите Лайънс клуба и е дарен на Центъра за рехабилитация на слепи.

До седмица всеки родител ще получи резултата от прегледа и ще може да го представи на личния лекар на детето. Прегледите в район "Източен" продължават по график във всички детски градини до края на другата седмица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони