Започнаха ваксинация срещу антракс на животни в село Трапище

Незабавна ваксинация на всички възприемчиви животни за заболяването антракс е започнала в разградското село Трапище, съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните.

Ваксинирано е цялото стадо от близо 600 овце в засегнатия животновъден обект на 45-годишния стопанин, който е в болница с прокурорско разпореждане.

В селото има общо около 1700 животни. От тях 400 са едри преживни. Близо 1200 са дребни преживни животни и 20 еднокопитни, изреждат от дирекцията по храните. Те уточняват, че се забранява клането и придвижването на добитък от територията на заразеното населено място на възприемчивите животни до изтичането 14-дневния имунизационен период.

От ОБДХ допълват, че предстои механично почистване и дезинфекция на сградите, в които се отглеждат животни и оборудване, включително и превозните средства, влизащи и напускащи обекта.

До този момент животните в село Трапище не са подлежали на ваксинация, защото в района не е било констатирано огнище на антракс в последните 50 години, съобщават още от ОБДХ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България