Започнаха разкопките на 15-вековната крепост на полуостров Червенка до Черноморец

Това е най-голямото извънградско укрепление в Бургаския залив

Зам.-директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. д-р Иван Христов започна разкопките на полуостров Червенка, в близост до град Черноморец, съобщиха от НИМ.

Древните са оценили възможностите за защита на Червенка и са изградили голяма крепост още през втората половина на V век сл. Хр. Крепостните стени заграждат площ от 73 дка. Това е най-голямата извънградска крепост в Бургаския залив.

Полуостровът дълго време беше военна база на българския военноморски флот, но след края на Студената война, оставайки собственост на Министерството на отбраната, е напълно разоръжена и това дава възможност на НИМ да започне там разкопки. Досега археологическите проучванията показаха, че полуостровът е бил плътно заселен в античността.

Неголемият, но добре защитен от опасностите в Черно море залив, превърнал укрепената крепост при Червенка в пристанище, използвано вероятно при засилен трафик в Созополското пристанище, което отстои на 1 км по море от Червенка.

Крепостта е опожарена в началото на 7 век от авари и славяни, но продължава да се използва като пристанище. Ранни географи поставят в него манастир „Св. Богородица”, който също е изчезнал.

По време на руско-турската война от 1828-1829 г., когато руски военен флот завзема пристанището на Созопол, в Червенка пристигат товарни кораби, които превозват българи към Бесарабия. Затова тук се разполага временен лагер на българите, стичащи се от Странджа и Тракия.

Разкопките на крепостта при полуостров Червенка се извършват от собствени приходи на НИМ и със средства на Министерството на културата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България