Започна археологическото лято на Перперикон

Някога над сградата, чиито останки се разкриват в момента, се е извисявал красив купол, който е завършвал нейния силует, разказа проф. Николай Овчаров. Снимки: Личен архив

230 хиляди лева се влагат в нови проучвания на обекта

Най-голямата археологическа експедиция в България през това лято отново ще бъде на Перперикон. Проучванията започнаха днес. В тях ще бъдат ангажирани над 100 души от околоните села.

Професор Николай Овчаров, ръководител на експедицията съобщи за БНР, че финансирането вече е осигурено. От държавния бюджет като целева субсидия за община Кърджали са отпуснати 180 хиляди лева, допълнително експедицията може да разчита на 50 хиляди лева от приходите, които се акумулират от посещенията на Перперикон.

Експедицията ще продължи три месеца. Основните проучвания ще бъдат концентрирани в южното подградие на скалния град. Там през миналата година археолозите откриха една от най-големите църкви в страната, построена през 7 - 8 ми век.

Предполага се, че вероятно тя е част от манастирски комплекс. Археолозите ще се опитат да разкрият помещенията около базиликата. Ще бъдат проучени и други, най-вероятно обществени сгради.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България