Започна военноморското учение "Бриз 2019"

Сили и техника на 11 държави ще тренират морска сигурност в отговор на криза

2018 военнослужещи от 11 държави членки на НАТО, 26 бойни и спомагателни кораби и катери и 5 самолета участват в тазгодишното XXIII национално военноморско учение с международно участие "Бриз 2019". До 21 юли в териториалните води на България те ще проведат операция за морска сигурност в отговор на криза, съобщи подп. Димитър Титев, началник на пресцентъра на учението.

В рамките му са включени ликвидиране на пожар на търговски кораб в пристанище Варна, спасяване на бедстващи хора и предотвратяване на нелегален трафик по море, артилерийски стрелби по въздушна цел и от вертолет по плавателен съд, отразяване на атаки от малка бързоходна лодка, от ПВО на кораб по въздушна цел и др.

Целта е да се усъвършенства нивото на подготовка на ВМС по планиране и провеждане на коалиционни операции за противодействие на конвенционални и неконвенционални заплахи и да се подобри координацията между институциите за реакция при кризи, застрашаващи населението. Затова в учението са включени 132 души от 21 държавни ведомства, представители на местната власт и неправителствени организации.

Началник на щаба на "Бриз 2019" е кап. I ранг Камен Кукуров, а директор на учението - флотилен адмирал Георги Пенев, зам.-командир на ВМС. Българската армия ще участва с 18 кораба, 2 вертолета и 900 души от ВМС, сухопътни войски и 2 самолета на ВВС. Ще им партнират 3 самолета P-8 "Посейдон" на ВМС на САЩ, гръцки патрулен катер, 3 фрегати от Втора постоянна група кораби на НАТО, 3 минни ловци и спомагателен кораб от

Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО. От Белгия пристига група за обследване на плитководни райони, от Италия - мобилен център за контрол на морския трафик, а останалите държави ще бъдат представени от щабни офицери. В неделя от 15 до 19 ч варненци и гостите на града ще могат да разгледат бойните кораби на Морска гара. Кулминацията на "Бриз 2019" ще е на 19 юли, когато пред ВИП-гости ще се проведат най-зрелищните епизоди.

По време на учението базовият миночистач на ВМС "Шквал" ще бъде сертифициран съгласно методиката за оценка на НАТА - MAREVAL.

Коментари

Задължително поле