Борисов: В огромната си част работата на българските дипломати е успешна

Първото заседание на ВСС премина без номинации за нов главен прокурор

Премиерът сe срещна с Управляващия и главен административен директор на Групата на Световната банка

Кола блъсна пешеходка при маневра в Горна Оряховица

Затиснатото от гума дете е с разкъсан черен дроб Момчето се възстановява след спешна операция в Реанимацията в Търново

Главният прокурор и министри предлагат по-високи санкции за прояви на фашизъм

Спецпрокуратурата влезе в офиси на дружество, доставяло оборудване на Военновъздушните ни сили

Ема Робъртс обожава понички и чипс

Арестуваха 54-годишен столичанин, запалил кола умишлено

Световни имена обучават млади арт таланти

Две незрящи жени пропаднаха в дупка на тротоар във Варна

Премиерът Борисов: Поклон пред смелостта и героичното дело на Васил Левски!

Ген. Константин Попов: Със закупуването на Ф-16 България ще има най-добрия самолет в региона

Десет тела са намерени в анимационното студио в Япония, където избухна пожар

Оттеглиха обвиненията срещу Кевин Спейси за сексуална агресия

Започна военноморското учение „Бриз 2019“ Сили и техника на 11 държави ще тренират морска сигурност в отговор на криза

2018 военнослужещи от 11 държави членки на НАТО, 26 бойни и спомагателни кораби и катери и 5 самолета участват в тазгодишното XXIII национално военноморско учение с международно участие „Бриз 2019“. До 21 юли в териториалните води на България те ще проведат операция за морска сигурност в отговор на криза, съобщи подп. Димитър Титев, началник на пресцентъра на учението.

В рамките му са включени ликвидиране на пожар на търговски кораб в пристанище Варна, спасяване на бедстващи хора и предотвратяване на нелегален трафик по море, артилерийски стрелби по въздушна цел и от вертолет по плавателен съд, отразяване на атаки от малка бързоходна лодка, от ПВО на кораб по въздушна цел и др.

Подп. Димитър Титев, началник на пресцентъра на „Бриз 2019“

Целта е да се усъвършенства нивото на подготовка на ВМС по планиране и провеждане на коалиционни операции за противодействие на конвенционални и неконвенционални заплахи и да се подобри координацията между институциите за реакция при кризи, застрашаващи населението. Затова в учението са включени 132 души от 21 държавни ведомства, представители на местната власт и неправителствени организации.

Началник на щаба на „Бриз 2019“ е кап. I ранг Камен Кукуров, а директор на учението – флотилен адмирал Георги Пенев, зам.-командир на ВМС. Българската армия ще участва с 18 кораба, 2 вертолета и 900 души от ВМС, сухопътни войски и 2 самолета на ВВС. Ще им партнират 3 самолета P-8 „Посейдон“ на ВМС на САЩ, гръцки патрулен катер, 3 фрегати от Втора постоянна група кораби на НАТО, 3 минни ловци и спомагателен кораб от

Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО. От Белгия пристига група за обследване на плитководни райони, от Италия – мобилен център за контрол на морския трафик, а останалите държави ще бъдат представени от щабни офицери. В неделя от 15 до 19 ч варненци и гостите на града ще могат да разгледат бойните кораби на Морска гара. Кулминацията на „Бриз 2019“ ще е на 19 юли, когато пред ВИП-гости ще се проведат най-зрелищните епизоди.

По време на учението базовият миночистач на ВМС „Шквал“ ще бъде сертифициран съгласно методиката за оценка на НАТА – MAREVAL.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.