50 000 туристи на „Томас Кук“ са заклещени в Гърция

Иран е освободил плаващия под британски флаг танкер „Стена имперо“

Рибарите: Попчето смени паламуда край Бургас

Наш боксьор загина на ринга

Съмнителен пакет затвори летището в Манчестър

Повече от 340 вторични труса в Албания В събота в страната бяха регистрирани земетресения с магнитуд 5,6 и 5,3 по Рихтер

55 маломерни паралелки в община Търговище Недостигът на деца за нормални класове общо е 271

Фестивал на любителски театри стартира в Лом

25 българи оставени от Wizz Аir на летището във Франкфурт Сред зарязаните пътници е и двукратният световният шампион по културизъм Христомир Христов от Велико Търново

Бързият влак от Бургас за София аварира край Твърдица заради повреда в локомотива

Експерт: Фалитът на „Томас Кук“ ще се отрази и на българския туризъм

Премиерът откри 75-тото издание на Международния технически панаир в Пловдив (ВИДЕО) Държавата прави всичко, което зависи от нея за икономическия просперитет, заяви Борисов

Арестуваха мъж с немски бус, пробвал да подкупи катаджии

250 дка смесени гори пламтят до границата със Сърбия

Борисов в Пловдив: Милиони наляха от Америка за България в различни обекти (ВИДЕО)

Започна годината на Огнения петел

Започна годината на петела, според китайската астрология. По традиция, по случай новата година, китайците пируват 15 дни с обилна трапеза, украса в червено и много шумно празненство.

В Китайската култура, Новата година е най-важното време в годината, изпълнено с хилядолетни традиции и обичаи, предавани от поколение на поколение. Според легендата, преди хиляди години, ужасяващ звяр на име Нян, чието име означава ‘година’, живял в дивата природа. Но в най-тъмната вечер в годината – на Новолуние, се промъквал в най-близкото село и плашил всичко живо.

Селяните силно се страхували от Новолунието много години, докато мъдър старец им показал трите неща, от които Нян се боял – силния шум, огъня и червения цвят. Така, следващият път, когато звярът дошъл в селото, хората му се опълчили – удряли барабани, палели фойерверки, украсили всичко в червено, и го прокудили завинаги.

След това, китайците започнали да празнуват Новолуние, вместо да се боят от него, превръщайки го в 15-дневно пиршество – китайската нова година. Всяка нова година е представена от едно от 12 животни. А всяко от тях, според природата си, е носител на различни характерни поверия. Тази година, китайците отбелязват годината на петела.

Петелът е птица, която символизира трудолюбие. Защото много рано се събужда и събужда хората да стават, и да работят. И затова тази година, значи година на трудолюбието, може да се каже.

Думата „петел“ на китайски, звучи като думата „щастие“. Затова и идната година носи обещанието за повече щастие.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.