Започна делото срещу Бенчо Бенчев

В петък, 08.11, Районен съд – Бургас проведе разпоредително заседание по дело за лично укривателство и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси, по което подсъдим е Бенчо Бенчев. Бенчев бе избран преди броени дни за съветник в местния парламент на Бургас от коалиция "Ние Гражданите".

По време на заседанието адвокатите на Бенчев поискаха съдът да не дава ход и да върне делото на прокуратурата, тъй като според тях са допуснати пропуски в изготвянето на обвинителния акт. Съдът обаче отказа като насрочи следващото заседание за 9-и декември. Въпреки това адвокатите на Бенчев ще обжалват определението на Районния съд, с което се отказва връщане на делото на прокуратурата пред по- висшата съдебна инстанция- Окръжен съд Бургас.

Бенчев е обвинен по три пункта. Първо за това, че в периода от 02.08.2018 г. до 04.08.2018 г., в Република Гърция и Република Турция, той е спомогнал на Митьо Очите да избегне и да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване. Бенчев го е транспортирал с лек автомобил от Солун, Република Гърция до град Истанбул, Република Турция. За периода от 02.08.2018 г. до 04.08.2018 г. му предоставил за ползване стая в хотел, която била резервирана на името на Бенчо Бенчев, без да се е споразумял с Очите, преди да е извършено самото престъпление (престъпление по чл. 294, ал. 1 от НК).

Второто обвинение е за това, че на 05.08.2018 г., в дома си в Бургас, държал 57 броя фабрични патрони, представляващи боеприпаси, без да има за това надлежно разрешително и за това, че на гореспоменатата дата и място е държал огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях (ловна карабина, 100 бр. боеприпаси за същото оръжие, 3 бр. пистолети и 90 бр. боеприпаси за тях, всички въз основа на надлежно издадени от съответните органи на МВР разрешения), но като не взел необходимите мерки за сигурност.

Коментари

Задължително поле