Започна държавното посещение на президента Румен Радев в Португалия

Започна държавното посещение на президента Румен Радев в Португалската република, съобщиха от пресцентъра на държавния глава. Българският държавен глава и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати с официална церемония на площада на Империята в Лисабон от президента Марсело Ребело де Соуза. В манастира „Жеронимош“ Румен Радев положи венец и отдаде почит пред паметта на големия португалски поет Луиш Ваш ди Камойнш.

На срещата на двамата президенти в двореца „Белем“ държавният глава Румен Радев ще постави въпроса за подготвяния пакет Мобилност-1, който засяга интересите на десетки хиляди български граждани и има огромен ефект върху българската икономика, растежа на националния доход и заетостта. България и Португалия споделят сходни позиции, че приемането на пакета ще има негативен ефект за редица европейски държави и не съответства на фундаментални европейски ценности, принципи и политики. Румен Радев вече изрази българската позиция по темата в писмо до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни преди гласуването на документа.

Очаква се Румен Радев и Марсело Ребело де Соуза да обсъдят и миграционния натиск към Европа и реформирането на европейската политика за предоставяне на убежище, което да облекчи държавите, които охраняват външните европейски граници.

Коментари

Задължително поле