Започна задължителният летен мониторинг на въздуха в пловдивското село Труд

Мобилна станция на Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) в Пловдив ще измерва качеството на атмосферния въздух през летния сезон в село Труд. Пробонабирането започна през уикенда и ще бъде с продължителност от 13 денонощия. Станцията е позиционирана в непосредствена близост до централата за производство на биогаз на „Билд Инвест Сит“ ЕООД, на улица „Пирин“ в селото, като място е посочено от общинската администрация. Във връзка с множеството сигнали РИОСВ – Пловдив ще прави мониторинг на качеството на въздуха четири пъти в годината.

Първото и второто измерване бяха проведени от 1 до 15 март 2017 г. и от 19 май до 2 юни 2017 г. и показват спазване на всички норми по показателите, характеризиращи качеството на атмосферния въздух. Станцията е отчела превишение на среднонощната норма за опазване на човешкото здраве по показател ФПЧ10 (фини прахови частици под 10 микрона) само през първото денонощие от първото измерване, което е вследствие на отоплението с твърди горива в домакинствата в населеното място.

През второто измерване няма превишения на измерваните показатели, а именно: серен диоксид – измерена средноденонощна стойност – от 4 до 12 µg/m3при норма 125 µg/m3, азотен диоксид – от 7 до 19 µg/m3при норма 200 µg/m3(средночасова норма), ФПЧ10– между 9 и 26 µg/m3при норма 50 µg/m3 (средноденонощна).

За сравнение средноденонощните стойности от автоматичната измервателна станция „Каменица“ в Пловдив за същия период са от 20 до 29 µg/m3, а на АИС „Тракия“ е от 31 до 44 µg/m3.

Мобилната автоматична станция на Регионалната лаборатория към ИАОС в Пловдив е оборудвана с апаратура, аналогична на тези за наблюдение на въздуха, разположени в Пловдив и са част от европейската мрежа за мониторинг на атмосферния въздух.

Съгласно чл. 19, ал. 2 от Закона за чистота на атмосферния въздух общинските органи също осъществяват контрол и управление на дейностите, свързани с осигуряване чистотата на въздуха на тяхната територия, а според чл. 20, ал.2, Общинските органи съгласувано с министъра на околната среда и водите могат да изграждат местни системи за наблюдение и контрол на качеството на атмосферния въздух в райони на тяхната територия. От РИОСВ – Пловдив твърдят, че ще продължат контрола на всички обекти, явяващи се потенциални замърсители на въздуха в региона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони