Започна извънредното заседание на Съвета за Сигурност на ООН заради кризата около Ерусалим

Съветът за Сигурност на ООН започна извънредно заседание, на което ще бъде обсъдена създалата се в Ерусалим ситуация, след като американският президент Доналд Тръмп призна града за столица на Израел , предаде АФП.

ООН е "изключително обезпокоена от рисковете от ескалация на насилието" след решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае едностранно Ерусалим за столица на Израел, заяви днес специалният координатор на световната организация за близкоизточния мирен процес Николай Младенов, цитиран от Ройтерс.

Той говори чрез видеоконферентна връзка от Ерусалим на извънредно заседание на Съвета за сигурност в Ню Йорк, посветено на въпроса.

"От 6 до 8 декември са обявени "три дни на гнева", припомни Младенов и предупреди, че това поражда риск от провокиране на "религиозен радикализъм". Специалният координатор на ООН за мирния процес в Близкия изток призова лидерите в целия свят да "покажат мъдрост", за да възстановят спокойствието в региона.

Извънредното заседание на Съвета за сигурност бе свикано по искане на Великобритания, Франция, Швеция, Боливия, Уругвай, Италия, Сенегал и Египет, отбелязва Ройтерс.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят