Започна изграждането на рибарско пристанище в Аспарухово

Първа копка на изграждането на рибарско пристанище в местността "Карантината" в район Аспарухово беше направена в присъствието на кмета на Варна Иван Портних и Деница Николова, зам.-министър на МРРБ. Проектът се финансира по „Програма за морско дело и рибарство“ чрез Европейския фонд за морско дело и рибарство и е на обща стойност 13,7 млн. лв, от които около 8 млн. лв. е безвъзмездната финансова помощ, а 5,7 млн. лв. - собствено финансиране.

Ще бъде извършена модернизация и реконструкция на съществуващото рибарско пристанище с изграждане на хидротехнически съоръжения и необходимата инфраструктура. Проектът предвижда защитена акватория за безопасно акостиране на рибарските лодки, сигурно и хигиенично разтоварване на улова, рибна борса с първа продажба. На тържеството присъстваха Мария Габриел, еврокомисар, областният управител Стоян Пасев, председателят на ОбС Тодор Балабанов, зам.-кметът на Община Варна Христо Иванов, кметът на район Аспарухово Калина Белмезова, представители на фирмата-изпълнител.„Скоро бе приет ПУП за Аспаруховия парк, който ще превърнем във втората Морска градина на Варна.

Държа да разсея всякакви спекулации, че в парка ще се строи! Заложено е 1% застрояване – за санитарни помещения. Лъжа са твърденията, че в парка ще има кръчми и блокове. В самото решение ясно е казано, че това е парк - с алеи, с осветление, с паркова мебел, пейки, беседки, зони за отдих, детски площадки, спортни площадки“, каза кметът Иван Портних. Той допълни, че след изграждането на зоната канал-море край кметството, предстои тя да бъде разширена. Предвижда се изграждане на музей на открито край Аспаруховия вал и създаване на транспортна връзка по море с корабчета между Аспарухово и Морска гара.

Коментари

Задължително поле