Започна основен ремонт на Музикалното училище

Националното училище по изкуствата "Добри Христов", популярно сред варненци като Музикалното училище, ще бъде ремонтирано основно до есента. В реконструкцията ще бъдат вложени 3,6 млн. лв., осигурени чрез спечелен проект по ОП "Региони в растеж".

"Дълго очаквахме тази модернизация, след която всичко в училището ще бъде подновено - от покрива до избените помещения", заяви при старта на ремонта директорът на НУИ Христо Дипчиков.

В 116-годишната сграда сега се обучават 740 даровити деца и работят 150 преподаватели. Предстои реставрация на фасадата и саниране на зданието, в което ще бъде монтирана и система за видеонаблюдение. Нов облик след ремонта ще добият огромният двор на учебното заведение, библиотеката, концертните зали, ателиетата по скулптура и живопис. В кабинетите за индивидуално обучение на младите таланти ще бъде поставена звукоизолация. Около 700 000 лв. от получените средства ще бъдат инвестирани в оборудване. За репетиции на малките музиканти ще бъдат закупени три нови рояла и шест пиана.

"Радвам се, че училището, което е едно от емблематичните за Варна, ще бъде част от обновената образователна инфраструктура в нашия град", заяви кметът Иван Портних и поздрави екипа за спечеления проект.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България