Започна печатането на данъчните съобщения за собствениците на недвижими имоти в София

682 000 писма за дължими местни данъци и такси ще бъдат разпратени от понеделник до собствениците на недвижими имоти в Столична община. Печатането на съобщенията започна днес. Това написа във Фейсбук зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

"Собствениците, които са се отказали от хартиени съобщения и са предоставили имейл, ще получат информацията на електронната си поща. Справки могат да се правят и през интернет страницата на СО, ако собственикът има ПИН код, издаден от СО или ПИК от НАП", пише още Барбалов.

Срокът за плащане с 5% отстъпка на данък сгради и данък МПС е 30 април, при условие, че цялата дължима сума се внесе наведнъж. До края на април е и крайният срок и за първата вноска на такса битови отпадъци.

Ако плащате местните налози на части, ето крайните срокове:

- Данък недвижими имоти и данък МПС: 1 юли - първа вноска и 31 октомври - втора вноска.

- Такса битови отпадъци - четири вноски: 30 април, 1 юли, 30 септември и 2 декември.

Плащането може да се извършва във всеки от 22-та данъчни отдела на СО, независимо от адреса на имота.

Друга възможност е по банков път или през интернет страницата на Столична община https://szp.sofia.bg/OnlineReportWSClient/pages/login.jsf

През тази година по-висок данък сгради има само за недвижими имоти в парк Витоша и в курортните зони Банкя и Панчарево, които не са основни жилища за собствениците. Изменението беше въведено с промени в Закона за местните данъци и такси, гласувани от парламента.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България