Готвят протест срещу турския президент Ердоган

Български и американски военни повишават подготовката си в съвместно ротно тактическо учение на учебен полигон „Ново село“

Лозан Панов потвърди: Писмото на Черния лебед е автентично

Румен Радев в Израел: Ще работим за възстановяването на преговорите в близкоизточния мирен процес

Повдигнаха обвинение на бивш началник на полицията в Асеновград за общо 7 престъпления

Дисциплинарната комисия наказа Каранга

Най-голямото куче в света тежи повече от 80 кг и е на 9 месеца

Изправят пред Темида домашен асистент, източил дебитната карта на колега

Война на дупките и в Шумен Ремонтират улици, тротоари и площадки за 2,5 млн.лв.

Русия предупреди Македония за негативните последствия от присъединяването на страната към НАТО

Двама загинали и двама ранени при взрив в молдовската столица Кишинев

Пътят Смолян – Мадан в района на Тикале ще остане затворен за 6 месеца

Конституционният съд образува дело за Истанбулската конвенция

България бележи рекорд в ръста на броя на затворниците в Европа

Доналд Тръмп все още не е поздравил Владимир Путин за преизбирането му

Започна предаването на бюлетините към изборните райони

Говорителите на ЦИК Александър Андреев и Камелия Нейкова представиха образци на бюлетините за вота на 26 март. Снимки: Пламен Стоименов

„От днес започна предаването на бюлетините, като за 8 изборни района те вече пътуват към областните администрации в Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора, двата района в Пловдив, Добрич и Шумен.” Това заяви на пресконференция говорителят на ЦИК Камелия Нейкова, предаде БГНЕС.

“В следващите дни ще бъдат предадени и бюлетините за останалите изборни райони. Процесът по транспортиране и предаване е преминал нормално. Ще бъдат съхранени в съответните помещения под охрана на МВР”, обясни още Камелия Нейкова. За около 80 секции в чужбина също са изпратени бюлетините.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев посочи, че ЦИК е отделила внимание на обучението на СИК в страната и извън страната. Започнал е и процесът на акредитация на медиите за изборния ден.

„Бяха приети няколко решения на ЦИК, свързани с организация и работата на ЦИК, СИК. Беше прието решение на ЦИК от 10 март във връзка с методическите указания извън страната. Прието е и решението, с което ЦИК прие примерен начин на сгъване на бюлетината, за да може да бъде запазена тайната на вота на избирателя. Беше взето и решението относно изключването на камерите”, обясни Андреев.

15 НПО са регистрирани с общо 1712 наблюдатели за изборния ден. Международните наблюдатели, регистрирани към момента са 5 организации с общ брой 59 наблюдатели, които ще проследят работата в изборния ден и след това, и ще подготвят докладите си.

Към момента застъпници извън страната не са регистрирани. Един представител е регистриран извън страната. 6 агенции ще извършват екзитпол в изборния ден. Към момента в ЦИК има постъпили 42 жалби и сигнали в рамките на кампанията. 11 административни акта са издадени за установяване на нарушения.

ЦИК показа как ще изглежда бюлетината за предсрочните парламентарни избори. Избирателите да бъдат внимателни, бюлетината да бъде откъсната от кочана с бюлетини пред тях, предупредиха от ЦИК.

Камелия Нейкова увери, че бюлетините са отпечатани в достатъчен тираж, за да стигнат и при 100% избирателна активност. На въпрос относно това, че ЦИК е сезирана за това, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е на билборд с униформа, Нейкова обясни, че има постъпил такъв сигнал и до края на днешното заседание на ЦИК вероятно ще има решение по този сигнал.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.