Започна срещата между Борисов и Йълдъръм

Започна срещата между премиера Бойко Борисов и турския му колега Бинали Йълдъръм. Двамата разговарят в офиса на Йелдъръм в Измир.

Срещата е в отговор на поканата на министър-председателя на Турция Борисов да бъде гост на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод TANAP.

Българският премиер няма да може да присъства на церемонията, заради работно посещение в Израел и Палестина.

По време на разговорите с Йелдъръм се очаква да бъдат обсъдени доставките на газ. В момента е изградена и загазена отсечката на TANAP от турско-грузинската граница до гр. Ескишехир (близо до Бурса). По този начин след 12 юни 2018 г. първият газ от Втората фаза на находището Шах Дениз 2 (Азербайджан) ще започне да се доставя за турския газов пазар и основно за индустриализираната западна част на Турция (Бурса, Измир, Истанбул и др.).

Отсечката на TANAP от гр. Ескишехир до турско-гръцка граница (гр. Кипи) в момента се изгражда. Строителните дейности са изпълнени на 80%, като включително се изгражда и подводната част - преходът през Дарданелите. Тази отсечка на TANAP ще осигурява транзита на азербайджанския природен газ за подаването му в Трансадриатическия газопровод (TAP), т. е. за европейския газов пазар. Отсечката е предвидена да влезе в експлоатация координирано с TAP, т.е. в началото на 2020 г.

Съгласно подписания договор Консорциумът Шах Дениз ще доставя за турския газов пазар 6 млрд. куб. м./год. от планирания добив от 16 млрд. куб. м./год. от Втората фаза на находището Шах Дениз 2. Останалите 10 млрд. куб. м./годишно от Втората фаза на находището Шах Дениз 2 ще бъдат транзитирани по TANAP и TAP за европейския пазар, съответно за:

- Гърция (1 млрд. куб. м./год.)

- България (през интерконектора Гърция-България - 1 млрд. куб.м./год.)

- Италия (8 млрд. куб.м./год.)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България