Започна срещата между Борисов и Орбан (СНИМКИ)

В резиденция "Бояна" започна срещата между министър-председателя Бойко Борисов и премиера на Унгария Виктор Орбан, който е на работно посещение у нас. Двамата ще обсъдят развитието на двустранните отношения, възможностите за взаимодействие между Българското председателство на Съвета на ЕС и Унгарското председателство на Вишеградска група.

Очаква се една от основните теми в разговора между двамата да е именно охраната на външните граници на ЕС и справянето с миграционната криза. Унгария в момента председателства Вишеградската група, в която влизат още Полша, Чехия и Словакия. Именно тези четири страни са основният противник на плановете на ЕК за въвеждането на задължителна квотна система за преразпределяне на мигранти. Виктор Орбан отдавна настоява за засилване на охраната по външните граници на ЕС и невъзможност мигрантите да се придвижват свободно.

Това е втората визита на унгарския премиер в България, който беше тук през 2016 г., когато инспектира охраната на българо-турската граница.

Очаква се двамата да обсъдят и интеграцията на страните от Западните Балкани в ЕС - една от основните теми на Българското европредседателство. В реч от вчера Орбан вече заяви, че след Брекзит ЕС трябва да се разшири именно в посока Западните Балкани.

Коментари

Задължително поле