Започна срещата между Еманюел Макрон и Доналд Тръмп в Париж

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се срещна с френския си колега Еманюел Макрон в Париж в събота преди мероприятията по случай 100-годишнината от края на Първата световна война през почивните дни, които може да бъдат засенчени от призивите на френския държавен глава за създаване на европейска армия, от които Тръмп се почувства „засегнат“, съобщава АФП.

Двамата президенти са си стиснали ръцете на стълбите на входа на Елисейския дворец и американският президент е показал вдигнат нагоре палец преди да влезе за разговорите, по време на които лидерите ще се опитат да разрешат различията си около европейските въоръжени сили и по други въпроси.

„Франс прес“ отбелязва, че още при кацането си във Франция държавният глава на САЩ написа „туийт“ за предложението на домакина си за създаване на европейска армия.

„Президентът на Франция Макрон наскоро предположи, че Европа трябва да създаде собствена армия, за да се защитава от САЩ, Китай и Русия“ написа Тръмп, визирайки коментарите на френския държавен глава от преди три дни. „Много обидно, но, може би, Европа първо трябва да плаща справедлива част от бюджета на НАТО, който се субсидира основно от САЩ“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право