Започна тестване на нова ваксина срещу СПИН в Южна Африка

Най-големият опит за нова ваксина срещу вируса на СПИН - ХИВ, който беше приветстван като "последния пирон в ковчега" на ХИВ, започна в Южна Африка, съобщи Independent.

Учените се надяват, че ваксината, която се нарича HVTN 702, най-накрая би могла да доведе до лекуване на СПИН, който засяга 37 мил. души по целия сват и убива 1 мил. всяка година.

В едва седмия опит за ваксина на ХИВ 5400 сексуално активни южноафрикански мъже и жени на възраст между 18 и 35 г. ще участват в тестове на медикамента, който е бил синтезиран от фармацевтичните компании Sanofi Pasteur и GSK.

Ваксинирането се финансира от Националния институт за алергии и инфекциозни болести на САЩ, армията на САЩ, Съвета за медицински изследвания на Южна Африка и Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

Антъни С. Фауци, директорът на Националния институт за алергии и инфекциозни болести на САЩ, каза, че "безопасна и ефективна ваксина срещу ХИВ би била последния пирон в ковчега на СПИН". "Дори частично ефективна ваксина би ограничила осезаемо болестта в страните с висока концентрация на заболели от СПИН, като Южна Африка например".

Този опит ще тества ефективността и възможните странични ефекти на ваксината, която е модифицирана версия на предишната - RV144. Тя беше тествана през 2009 г. върху 16 400 души в Тайланд и се оказа ефективна върху 31% от тях.

Този успех, въпреки ограничен, даде на учените надеждата, че са близо до намирането на клиничен начин за превенция на ХИВ. В момента вирусът се третира с медикаментозна програма, но не може да бъде предотвратен лесно.

Новата ваксина включва редица модификации. Учените се надяват да докажат поне 50% ефективност - значително нарастване от процентите през 2009 г., и да осигурят лиценз за производството й.

Д-р Гленда Грей, президент на Съвета за медицински изследвания на Южна Африка, каза: "Жителите на Южна Африка градят история с участието си в проверяването на ефективността на ваксината срещу ХИВ, която иска да надгради резултатите от тайландските опити. ХИВ нанася огромни щети върху Южна Африка, но сега започваме научно изследване, което би могла да ни помогне много".

Половината от участниците ще получат ваксината, а другата половина ще бъде оставена да се предпазна на основата на ефекта "плацебо". На всеки един човек ще бъдат инжектирани пет инжекции в рамките на една година, а също и медикамент, който да предизвика отговора на имунната система.

Учените ще наблюдават отблизо за всякакви странични ефекти или симптоми, че ваксината не действа по предназначение. Всеки, който участва и въпреки това се разболее, ще получи медицинско лечение.

Резултатите се очакват през последните месеци на 2020 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука