Заравят ядрени отпадъци в Добруджа или Странджа

АЕЦ “Козлодуй”

Избират технология за съхранение на отработено ядрено гориво

Ще правят референдум с местното население преди да изберат конкретно място

Досега извозвахме отпадъците към Русия

Ядрени отпадъци може да бъдат заравяни в Добруджа или Странджа. Двата района в България са подходящи за погребване на радиоактивни отпадъци, става ясно от писмен отговор на министъра на енергетиката Румен Радев на въпрос на депутата от ДПС Джевдет Чакъров.

Задълбочен преглед на геоложки проучвания е показал, че в страната са налични подходящи геоложки формации за погребване на радиоактивни отпадъци (РАО), като гранити (в Югоизточна България) и мергели (в Дунавската равнина), пише в отговора на министъра без да има по-подробна информация точно за кои райони става въпрос. Но в Югоизточна България е Странджа планина, а част от Дунавската равнина е Добруджа.

Повод за въпроса на депутата от ДПС е анализ, представен в началото на месеца от Съвета за икономически анализи към Министерския съвет, за приемането на радиоактивните отпадъци от обществото, за който “Труд news” вече писа. Затова депутатът пита дали в националната енергийна стратегия ще залегне изграждане в България на хранилище за дългосрочно съхранение на отработено ядрено гориво.

В отговора си министърът обяснява, че досега България е разчитала на договор с Русия за съхранение и преработване на отработеното ядрено гориво от АЕЦ “Козлодуй”. Но поради променената геополитическа среда взаимоотношенията с Русия поражда несигурност и рискове. Освен това руското ядрено гориво постепенно ще бъде заменено с американско и френско.

Това налага промяна на Стратегията за управление на отработено ядрено гориво (ОЯГ) и радиоактивни отпадъци (РАО), както и за разглеждане на възможни сценарии за съхранение и погребване на ОЯГ и РАО.

Водят се разговори с международни компании за проучване на технологични възможности за преработване на ОЯГ от реакторите на АЕЦ “Козлодуй”, пише в отговора на министъра. Но дори в този случай остава открит въпросът за съхранението на така наречения ценен материал - изотопи на плутония и урана, който ще се получи и в този случай на преработка. Този материал се остъклява в контейнери, но отново трябва да бъде съхраняван някъде. Използването на тези ядрени материали за граждански цели е ограничено, а разходите за съхранение в друга държава са високи, пише в отговора на министъра. В Русия разработват реактори от следващо поколение, в които може да използват ОЯГ от работещите сега ядрени реактори.

Трябва да бъдат разграничени процесите на съхранение от тези на погребване на РАО и ОЯГ, пише в отговора на министъра. Той посочва, че България проблем със съхранението, включително и дългосрочно няма. У нас има хранилище за РАО на площадката на АЕЦ “Козлодуй”. Но въпреки това министърът заявява, че “направените до момента проучвания дават превес на тезата, че изграждането на дълбоко геоложко хранилище се очертава като най-устойчивата национална алтернатива за решаване на въпроса за управление от ОЯГ, независимо дали ще бъдат погребвани остъклени високо активни отпадъци или отработено ядрено гориво”.

Съвременната практика е насочена към изграждане на съоръжения за погребване в дълбоки стабилни геоложки формации, като потенциалните скали са гранити, плътни и глинести мергели или в подходящи минни изработки, пише в отговора. Възможните варианти за погребване са в подземни съоръжения с галерии или чрез сондажен способ.

Но министърът пропуска да отбележи, че в света все още няма изградено нито едно хранилище за дълбоко геоложко погребване на ОЯГ. Той посочва, че когато има конкретно технологично решение за погребване на РАО, ще се премине към търсене на съгласие с местните общности. Най-ефективен изглежда вариантът на доброволния принцип - на база оценка за подходящи райони се дава възможност на местните общности да приемат или отхвърлят наличието на хранилище на тяхна територия чрез референдум, пише в отговора на министъра на енергетиката Румен Радев.

България сред първите държави в Европа с ядрена технология AP1000

Westinghouse събра в София над 50 компании на форум с посланика на САЩ

Посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Кенет Мертен бе сред участниците във форума на Westinghouse в София с представители на над 50 компании. Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев и енергийният министър Румен Радев също присъстваха на събитието.

Westinghouse Electric Company посрещна представители от над 50 компании на симпозиум за български доставчици, съобщиха за медиите от M3 Communications Group. Събитието е било с цел да се предостави платформа за диалог и потенциално партньорство с местни доставчици за реализиране на проекта за изграждане на два нови ядрени енергоблока с технологията AP1000, избрана от Република България за площадка “Козлодуй”.

На форума на Westinghouse са участвали министърът на енергетиката Румен Радев и председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев, ръководството на АЕЦ “Козлодуй” и представители на посолствата на САЩ и Канада в България.

През юни 2023 г. Westinghouse сключи договор за предварителни инженерни дейности (Front-End Engineering & Design, FEED) с “АЕЦ Козлодуй-Нови мощности”, а през месец октомври 2023 г. Westinghouse подписа меморандуми за разбирателство с ключови български доставчици за съвместно участие при предстоящото изграждане на нови ядрени енергоблокове на площадка “Козлодуй” и в други държави от Европа. Обхватът на меморандумите включва проектиране и доставка на системи за контрол и управление, системи за радиационен мониторинг, както и предоставяне на различни инженерни, надзорни и строителни услуги.

“България може да бъде сред първите държави в Европа, които ще изградят ядрена мощност с най-модерната ядрена технология AP1000 (след Полша и Украйна, б. р.). Този проект е от решаващо значение за осигуряването на надежден източник на чиста и достъпна енергия в България, което не само ще помогне за намаляване на въглеродните емисии, но и ще бъде инвестиция за икономиката ни, създавайки хиляди зелени работни места в цялата верига на ядрени доставки”, е заявил по време на събитието Петьо Иванов, изпълнителен директор на “АЕЦ Козлодуй-Нови мощности”. “Партнирайки си с Westinghouse, ние имаме реални шансове да изпълним стратегията ни за осигуряване на чиста, безопасна и надеждна ядрена енергия.”, казва още Петьо Иванов.

“Westinghouse има дългогодишни партньорски отношения с АЕЦ “Козлодуй” и ядрената индустрия в България, включително подписаното през 2022 г. 10-годишно споразумение за доставка на ядрено гориво за един от енергоблоковете в “АЕЦ Козлодуй”, отбелязва по време на форума и Елиас Гедеон, старши вицепрезидент по търговските операции в отдел Енергийни Системи на Westinghouse Electric Company. И допълва: “Ние отчитаме забележителен напредък в изпълнението на договора за предварителни инженерни дейности за новите ядрени мощности с технология AP1000. Очакваме с нетърпение по-нататъшното разширяване на партньорството ни с опитни местни доставчици, за да реализираме заедно този потенциален проект за изграждане на нови ядрени мощности в страната”.

Парламентът даде зелена светлина за новите ядрени мощности

АЕЦ „Козлодуй“ започва преговори с „Хюндай“ за строителство на нови блокове

ППДБ се опитаха да прескочат процедурата

По неясни причини от ППДБ се опитаха да преправят в движение процедурата по избор на преговаряща компания за строителството на VII и VIII блок на АЕЦ “Козлодуй”, но парламентът одобри да се проведат преговори между “АЕЦ Козлодуй-Нови мощности” ЕАД и “Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън” - фирмата, спечелила конкурса според предварително обявените критерии.

След няколко часа дебати Народното събрание все пак възложи в срок до 15 април т. г. да се проведат преговори между “АЕЦ Козлодуй-Нови мощности” ЕАД и “Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън” (Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd., б. р.) за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрена централа на одобрената площадка в Козлодуй, с технология АР1000.

Решението в пленарна зала следваше да бъде взето след като миналата седмица “АЕЦ Козлодуй - Нови мощности” ЕАД публикува резултатите от процедурата за определяне на кратка листа на потенциални строителни фирми. Както е известно, от петте компании, проявили интерес, на първо място бе класирана южнокорейската Hyundai Engineering & Construction Co.,Ltd. Останалите фирми, които отпаднаха при процедурата по проучване на “АЕЦ Козлодуй - Нови мощности” ЕАД бяха Fluor B.V., консорциум с лидер China National Nuclear Corporation Overseas Ltd., China Energy Engineering Corporation Limited и американската Bechtel Nuclear Power Company Limited (“Бехтел”, б. р.). Точно последната компания обаче стана повод за продължителните спорове в парламента, когато изненадващо депутати от ППДБ предложиха и в енергийна комисия, а в последствие настояваха и в пленарна зала, “Бехтел” също да участва в преговорите с АЕЦ “Козлодуй”, без значение, че е отпаднала от конкурса.

От ГЕРБ-СДС и ДПС предупредиха ППДБ, че по този начин на практика прескачат процедурата, която е извършена в АЕЦ “Козлодуй” и едва ли не вкарват нов играч след проведен конкурс. Повече от странно бе и поведението на енергийния министър Румен Радев, който каза за “Хюндай” и “Бехтел”: “Всяка от тези кандидатури е качествена, какво вие ще изберете, щом сте решили да правите такъв избор като НС, мисля, че няма и да се сбърка”. От ППДБ не видяха нищо притеснително във факта, че заради внезапното им предложение и “Бехтел” да бъде включена в преговорите, последва остра реакция от “Хюндай”, публикувана от Посолството на Южна Корея у нас. Южнокорейският гигант “Хюндай” директно предупреди за нелоялна конкуренция от страна на свои конкуренти при изграждането на новите мощности.

След вчерашното гласуване в пленарна зала от посолството на Южна Корея публикуваха ново съобщение, в което отново се обръща внимание на преговорите между “АЕЦ Козлодуй - New Builds” и Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd. “Посолството се надява преговорите да протекат гладко”, се казва в съобщението на дипломатическата мисия във фейсбук.

Решението в парламента мина със 112 гласа “за”, 29 “против” и 82 “въздържал се”.

“Ключовото в това решение не е толкова името на компанията, колкото това, че Народното събрание дефинира определени изисквания към преговарящите от българска страна в този процес”, заяви след гласуването председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев. И заедно с председателя на комисията по околна среда Станислав Анастасов (ДПС) обявиха, че единствено “Хюндай” е била компанията, която е съгласна да отговори и на трите изисквания, които България е поставила за срокове, цени и участие на български фирми в строителството. Известно е, че “Хюндай” успешно си партнира с българската компания “Главболгарстрой”.

Условията на България към строителя на VII и VIII блок

• Фиксирана цена, за да знаем точно колко ще платим.

• Първият блок, който ще се яви блок VII в АЕЦ “Козлодуй”, да бъде построен в рамките на 60 месеца, а вторият блок - блок VIII, да бъде построен в рамките на 54 месеца.

• Поне 30% от бюджета и дейностите по този проект да бъдат възложени на български фирми изпълнители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи