Облачно време днес Максималните температури ще са между 1 и 6 градуса

Трус от 5 по Рихтер в Гърция

Коя е най-харесваната зодия?

Мачовете и спортът по телевизията днес, неделя, 19 януари 2020

На 19 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 19.01.2020

Кокошка снесе яйце с датата на Апокалипсиса (СНИМКА и ВИДЕО)

Жена катастрофира челно, за да изпита вярата си

Халифа Хафтар пристигна в Берлин за участие в международната конференция за Либия

Майк Помпео преговаря с президента на Ирак за напрежението в региона

Принц Хари и съпругата му Меган се отказват от кралските си титли

Расте броят на заразените с мистериозния китайски вирус, проверяват по летищата в САЩ

Трус от 6-а степен разтърси Нова Гвинея

Свидетел на инцидента с убития българин в Истанбул: Размахваше мачете и мълчеше, след което се барикадира

75 души пострадаха при сблъсъци пред парламента в Бейрут

Заради затоплянето на климата: Българската ябълка става розова Ще отглеждаме сортове грозде от Южна Италия

Заради повишаването на температурите у нас е възможно след години да отглеждаме пшеница не само в Добруджа, прогнозират учени. И още – да се грижим за култури, които не са характерни за нашите географски ширини, като киви например.

Преди 40 години родителите на Костадинка Георгиева засаждат плантация с киви. Почвата около Петрич се оказва подходяща. „Почвата е много богата на хранителни вещества и хумусът е много специфичен. При нас е само слънце и вода“, каза Костадинка по БТВ.

Заради трайното затопляне у нас, освен киви и лимони, ще можем да отглеждаме и сортове грозде характерни за Южна Италия. Но да си мислим, че ще произвеждаме банани, портокали и разни други от типа на манго, това е в рамките на фантастиката, категоричен е проф. Валентин Казанджиев, „Агрометеорология“ в НИМХ.

А заради повишаването на температурите става по-труден добива на червена ябълка. Нейният цвят се получава само при по-ниски градуси. Според проф. Валентин Казанджиев, известните в миналото ярко червени ябълки ще бъдат розово червени.

Фермери на юг казват, че разлика във вкуса между родното и чуждото киви има. „По-сладко е, по-сочно, докато вносните кивита от Нова Зеландия или от Гърция например, са по-кисели“, обяснява Костанидка Георгиева.

Агрометеоролозите предупреждават, че времето може да ни изненада и с обилни валежи, и с периоди на засушаване.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.