Заради къщата на Талев "Възраждане" дава Манол Пейков на прокуратурата

Депутатът Манол Пейков (вляво) пред родната къща на Димитър Талев в Прилеп, снимка: Фейсбук/Манол Пейков

„Възраждане“ дава Манол Пейков на прокуратурата за финансови злоупотреби, съобщиха от формацията на Костадин Костадинов.

Сигнал вече е подаден до Районна прокуратура – Пловдив, а поводът е родната къща на Димитър Талев, за чиито ремонт светкавично бяха събрани пари, но такъв така и не се реализира. 

"През 2023 г. депутат от ПП-ДБ стартира акция по закупуването на къщата на бележития български писател Димитър Талев, която се намира в гр. Прилеп, Република Северна Македония. В социалната мрежа Фейсбук той публикува пост, в който беше упомената банкова сметка за набиране на средства. Постът за кратко събра подкрепа от 5000 души и има над 4000 споделяния. Много от хората споделят своя семейна история, свързана с Македония, или предлагат да помогнат не само с финансови средства, но и с професионалната си квалификация. За изключително кратък период от време по сметката на Манол Пейков, която е лична негова сметка, постъпват средства от дарения в размер на над 200 000 лв. 

Повече от година Манол Пейков не предприема никакви действия по закупуването на имота, нито дава обяснение как и дали са разходвани дарените средства. На 24 май 2024 г. част от къщата на писателя Димитър Талев в Прилеп е съборена и напълно разрушена по данни на Виктор Стоянов от фондация „Македония“ с коментар: „Докато чакаме да се купи къщата на Талев в Прилеп, АНБ (Агенцията за национална сигурност) вече я събори. Справедливост не чакайте“.

Самият Пейков е обвиняван от измамените роднини на Димитър Талев, че е злоупотребил с парите за къщата на покойния писател и че няма намерения да я купува или нарочно бави сделката. Още през есента на 2023 г. наследниците на Димитър Талев са организирали протест пред Министерството на културата заради бездействието на държавата по казуса с родната къща на  писателя в Прилеп. Тогава са попитали за пръв път Манол Пейков какво се случва с парите, събрани още през април м.г. през фондацията му от дарения от българи, в размер на над 200 000 лв.", пишат в отворено писмо до медиите от "Възраждане". 

От партията настояват да бъде извършена незабавна проверка дали има измама и как е разходвана сумата за над 200 000 лв., тъй като Пейков и от юридическа, и от морална гледна точка продължава неоправдано да бездейства. 

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2024. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика