Заради наследство съд установи смърт на мъж преди един век

Съдът в Разлог гледа интересен казус, призна за установена смъртта на мъж, издъхнал преди един век заради наследствени отношения.

П. К. загинал на 1 август 1918 година от гръм, когато бил войник. Но едва сега съдът в Разлог призна за установена кончината му. Това стана след искане от родственик на починалия, който заяви пред магистратите, че е внук на П. К. по линия на майка си. Правният му интерес от издаване акт за смърт е за уреждане на наследствени взаимоотношения. Чрез издаването на акта ще бъде отразена смъртта на дядо му в регистрите на населението.

По делото е разпитана в качеството на свидетел Т. Е. Тя разказа, че починалият преди век мъж е неин чичо, брат на баща й. От думите на баща си знае, че чичо й е участвал в Първата световна война, бил е войник в София. Около обяд на 01.08.1918 г. нейната баба получила съобщение, че синът й е починал около 10.00 часа на същата дата. От поделението се свързали с роднините, за да приберат тялото на починалия, като им обяснили, че докато е бил на пост, паднал гръм и го убил. Свидетелката твърди, че никой не е отишъл да прибере тялото на починалия, тъй като са били финансово затруднени и той бил погребан в София.

Няма обаче съставен акт за смърт в регистрите на актовете за гражданско състояние, които се съхраняват в община Банско.

Съдът излезе с решение да се състави смъртен акт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право