Заради обществения натиск: Пълна свобода за касовите апарати

С промени в Закона за ДДС изискванията към софтуера за управление на продажбите ще бъдат премахнати.

Предстои да бъдат направени промени в Закона за ДДС

Другите изисквания остават

Всички изисквания към софтуера за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО), включително да бъде свързан с касовия апарат, ще бъдат премахнати, става ясно от съобщение на Министерството на финансите. 

„Във връзка с обществения отзвук, възникнал в резултат на въвеждането на изискванията за отчитане на продажби чрез софтуер за управление на продажби в търговските обекти (СУПТО) и множеството сигнали за увеличаване на административната тежест и разходите за бизнеса, които тези изисквания създават, особено в условията на пандемията от COVID-19, която постави редица предизвикателства пред икономическите оператори, към настоящия момент се подготвят промени в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) за отмяна на изискванията за СУПТО“, гласи официалното съобщение на Министерството на финансите.

След влизането в сила на промените в Закона за ДДС, Министерството на финансите има готовност да приведе Наредба Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти в съответствие с него и да отмени въведените технически и други изисквания по отношение на СУПТО, допълват от ведомството на новия министър на финансите Кирил Ананиев.

Предполага се, че изискванията касовите апарати да предават на НАП онлайн информация за отчетения оборот на всеки 5 минути, а касовите бележки да имат QR код ще останат. Но изискванията към софтуера за управление на продажбите ще отпаднат. Срещу тях се обявиха представители на много браншове, но най-активни бяха от ресторантьорския бизнес. От НАП стартираха въвеждането на правила за СУПТО именно заради редица ресторанти, които бяха заловени, че крият обороти като например настройват софтуера да отчита само 50-60% от оборота.

Изпълнението на изискванията за СУПТО обаче доведе до много реални затруднения в редица браншове. Затова крайният срок за изпълнение на правилата многократно беше удължаван. Сега обаче изискванията просто ще бъдат отменени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика