29-годишен мъж падна от строеж в Благоевград и загина

Демонстрации в Германия преди посещението на Ердоган

Николета Лозанова с луксозна колекция бельо закри Sofia Fashion Week AW 2018 (СНИМКИ) Топ коафьори на Кристиано оф Рома и двама японци показаха висша мода в прическите

Арестуваха българин, отглеждал марихуана в Калифорния Сърби, черногорци и македонци работят в български плантации с канабис по хълмовете край Сан Франциско

Задържаха гръцки журналисти заради твърдения за злоупотреби с европейски средства

Трус от 5.3 по Рихтер разлюля Иран

Найджъл Фараж призова за недопускане на втори референдум за Брекзит

Доналд Тръмп обмисля започване на разследване срещу Фейсбук и Гугъл

Човек на „Труд“ избухна: Не съм Държавата, а редови български журналист!

Мотористи се включиха в масовото нощно каране в София Призоваха за повече толерантност на пътя

Китай изрази протест заради санкциите от САЩ за купуване на руско оръжие

Николета Лозанова се разголи, този път за модата Плеймейтката пуска собствена колекция бельо

Семейство с две деца загина при пожар в къща край Ротердам Полицията работи основно по версията за умишлен палеж

Дмитрий Рогозин: Русия не е съгласна на второстепенна роля в проекта на НАСА и „Роскосмос“ за космическа станция в лунната орбита

Адвокатът на Доналд Тръмп: САЩ ще постигнат свалянето на властта в Иран

Заради успехи и добър мениджмънт ГЕРБ заложи на училищна директорка във варненската си листа

Една уникална идея за нас е на път да измести класическото подреждане в редички на учениците в час. Още тази есен тя ще се осъществи с първия школски звънец в шест класни стаи на ОУ „П.Р.Славейков“ във Варна, където децата няма да гледат по 6 часа своите съученици в гръб, а ще се гледат в очите. Масичките им с по 4-5 деца в мобилни групи ще бъдат наредени в кръг, трапец, или квадрат според темата, идеята и емоцията в урока. Учителят, вместо да размахва показалка на дъската пред тях, ще бъде сред тях и до тях. Предстои една много сериозна модернизация в класната стая, каквато има във Финландия и др. страни. Това е само щрих от иновациите, които създават и успехите,които са постигат във варненското училище – водач в топкласацията на основните училища в България. За последните три
години ОУ „П.Р.Славейков“ държи твърдо среден успех на своите възпитаници – много добър (5.46), и е с отлични резултати на всички национални външни оценявания. При приема няма подбор, основният критерий за записване е по местоживеене или децата да са посещавали подготвителните групи в него.

За професионалистите в сферата на образованието не е изненада, че училищната директорка на „П.Р.Славейков“ Таня Петрова беше номинирана от гражданската квота за варненската листа на ГЕРБ в морската столица. Още повече, че партията на Бойко Борисов обяви образованието за приоритет №1 на управленската си програма. На Петрова беше отредено второто място в листата, след водача и бивш регионален министър Лиляна Павлова.
„Аз никога не съм била партиен член, единственото поприще, на което съмсе изявявала, е в училището. Да, то е разпознаваемо в страната, но зад постиженията му стои сериозен труд на обикновени български учители“, признава Таня Петрова. Според нея хората, които ценят успехите на българските училища, мислят за утрешния ден, за бъдещето.
Екипът на ОУ „ П.Р. Славейков“ е от 60 педагози, а учениците са 1120, което го прави най-голямото основно училище във Варна.

Средната учителска заплата е 960 лева.

„П.Р. Славейков“ дели обща сграда с гимназия. Пет двойки училища в града са със сходна съдба, а е необходимо да имат самостоятелни сгради. Училищни политики не се правят, когато си притеснен и когато учебната и физическа среда не е съвременна, казва кандидатът за депутат. Кметът на Варна Иван Портних се ангажира още тази година да започне с решаването на проблема и построяването на нов дом първо за Математическата гимназия, която години наред дели един покрив с ОУ „З.Стоянов“.

„Друг сериозен приоритет в съвременното образование трябва да е дигитализацията на учебния процес. Децата са силно свързани с информационните и комуникационните технологии и затова не трябва да има забрани в тази посока, а техните дигитални умения да бъдат насочвани в обучението“, смята Таня Петрова. „Да се използват училищни таблети, но не на всяка цена! Защото силата на едно училище не е в това да снабди всички ученици с техника, а ефективно да я използват за каузата на обучението“, категорична е Петрова. По думите й модерните класни стаи трябва да се напълнят с модерно и съвременно съдържание и отношение. „В тази връзка Законът за предучилищното и училищно образование въвеждане статута на иновативните училища и в момента тече процедурата по одобряване на списъка им. От област Варна кандидатстват 16 училища и вероятно по-голяма част от тях ще получат този статут. Моят апел е да се създаде една общност на иновативните училища на регионално ниво, които да споделят добри практики, с какви иновативни методи и по какъв начин осъществяват учебен процес, който отговаря на очакванията на родителите и на учениците“, призова колегите си шефката на ОУ „П.Р. Славейков“. Според нея успехът на едно училище не може да бъде голям, ако не е споделен.

Квалификацията на учителите ще бъде сериозният приоритет в образованието и в следващия парламент. Но квалификация, споделена като очакване от учителската общност, със съвременно и актуално вглеждане в проблемите, обучение и надграждане в подготовката от високо образовани, мотивирани и креативни хора. Таня Петрова смята, че не е чак толкова трудно да се намерят млади хора за учителската професия. Достатъчно е да им се предложат условия, които да отговорят на техните търсения.

„Заплащането е възможност на всяко училище и на управленския му екип. На младия човек трябва да се даде достойна заплата заради очакванията към него, а не минималната, за да се доказва, че е можещ, знаещ и иска да
остане в образователната система“, коментира варненският кандидат за депутат. Според Петрова делигираният бюджет, който се определя сега от стандарта за издръжка на един ученик, т.е . от броя на учениците, трябва да отчита и резултата в образованието. Това ще бъде по-справедливо и към училищата в малките населени места, където учителите работят с по-трудни ученици и полагат големи усилия за тях. Средствата, които се дават за бюджета на всяко учебно заведение трябва да отчитат тези усилия, всеки резултат и напредък.

По отношение на трагичния инцидент с четвъртокласничката в 52-ро училище в столицата директорката на „П.Р.Славейков“ припомни, че всяко училище във Варна е с пълно медицинско обслужване, каквото оттук нататък се
планира да се прави в цялата страна.

2016 г. е една от най-успешните за „П.Р.Славейков“, което е сред победителите в конкурса „Училище на бъдещето“ на Фондация Америка за България , а директорът му е финалист по програма „Академия за училищни лидери-модул Ню Йорк, 2016″.

Таня Петрова е в образователната система от 1983 г., като 15 години е била гимназиален учител, а от 19 години -директор на ОУ „П.Р. Славейков“. Магистър е по математика от СУ „Кл.Охридски“ , а от три години насам –магистър по психология от ВСУ „Черноризец Храбър“, който е завършила със златна значка. Удостоена е с награда“Варна“ за директор и награда „Варна“ за успехите на училището, което ръководи. Съпруга и майка, има голям син.

„Аз съм съвсем обикновен представител на българското учителство и мога да посветя моя опит на кауза, която е определена за приоритетна за партия ГЕРБ, от която съм номинирана. Да бъда депутат не е каузата на
моя живот, но ако бъда избрана, ще направя всичко по силите си много от добрите традиции на българското училище да бъдат развити, съхранени и в същото време българското училище да има съвременен облик“, казва тя.

В свободното си време обича да се разхожда в Морската градина и да чете. Истински я топлят и зареждат срещите и разговорите с бивши възпитаници на училището и техните родители, които я спират и споделят за житейския
път на децата си.

Избори 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.