Зареждаме бензин и под 1,65 лв. за литър

Цените на петрола рязко се понижиха

Блокадите заради Covid-19 в цяла Европа могат да свият търсенето на гориво

Бензин под 1,65 лв. за литър продават редица бензиностанции в страната, а дори и в София. Това показват данни на специализираната платформа Fuelo.net., която следи цените на горивата в България и по света.

Причината за ниските цени на A95 е евтиният петрол. В понеделник преди обяд котировките на петрола на международните пазари се понижиха с повече от 3% поради опасения, че ограниченията заради Covid-19 в цяла Европа ще отслабят търсенето на гориво. В същото време търговците се подготвят за възможни сътресения на цените на горивата в световен мащаб и заради президентските избори в САЩ. Сортът Брент, който е определящ за цените на горивата в България, в ранния следобед възвърна част от стойността си и се търгуваше по 37,33 долара за барел, а фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) се продаваха по около 35 долара за барел.

Въпреки че за последния месец бензинът у нас е поскъпнал с 2 ст./л (+1,12%) до средно 1,81 лв./л, ако погледнем промяната на годишна база - горивото е с 42 ст./л по-евтино (-18,83%). При дизела цените варират от 1,56 лв./л до 1,81 лв./л, като горивото е поскъпнало с 0,01 лв./л (+0,56%) през октомври. Но спрямо 2019 г. цената на литър нафта е с 0,49 лв. по-ниска (-21,49%). Пропан-бутанът също държи ниски цени на бензиностанциите - литър струва най-малко 0,78 лв., като средната цена у нас е 0,81 лв./л, или с 3 ст./л (+3,61%) повече спрямо октомври. Но горивото е 6 ст./л (-6,52%) по-евтино спрямо миналата година по това време.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия намалиха добива с около 7,7 млн. барела на ден, за да подкрепят цените на горивата. Организацията ще обсъди ситуацията на среща на 30 ноември и 1 декември и вероятно ще вземе решение за забавяне на планираното увеличение на производството с 2 млн. барела на ден през януари, посочват анализаторите на инвестиционната банка “Голдмън Сакс”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари