Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Зарчета за хазарт откриха в най-древния град на Европа – “Провадия-солницата” Имало е измама - пробити са от едната страна за олово, за да се завъртат по-често на другата

Находките в "Провадия-солница", сред които и зарчето за хазарт

Керамични зарчета от I и II в. пр. Хр., от късния елинизъм, откриха археолози в най-стария град в Европа – “Провадия-солницата” – в Тракийската могила. Предполага се, че още по това време обитателите му са играли хазарт. А и са пробвали измами, защото зарчетата са пробити от едната страна за олово, за да се завъртат по-често на другата, печелившата- с изрисувани шест точки на нея.

Министърът на културата Боил Банов (вдясно) с научния ръководител на разкопките проф. Васил Николов от Националния археологически институт с музей към БАН (вляво).
Министърът на културата Боил Банов (вдясно) с научния ръководител на разкопките проф. Васил Николов от Националния археологически институт с музей към БАН (вляво).

Министърът на културата Боил Банов посети “Провадия-солницата”, като научният ръководител на разкопките проф. Васил Николов от Националния археологически институт с музей към БАН му показа още открития в раннонеолитното селище -меден инструмент за украсяване на златни бижута, за който дама-археолог от Германия твърди, че е най-древен в Европа, връх на копие, игли за коса, наниз от егейска мида, който са носили древните за престиж, ашици за гадаене на съдбата, амулети от животински зъби, керамичен биберон и др.

Всичко по това време е разменяно срещу солта -златото в праисторическите векове, което се е добивало единствено тук и както го нарича още професорът – първия монетен двор на Европа. Край древния солодобивен център възникват и най-ранните каменни крепости между 4700-4500 г. преди Христа.

Министерството на културата събира проекти за 3D визуализация на цялото археологическо богатство в страната. Задължително трябва да започнем да работим по този начин – с холограми и визуализация, каза министърът на културата Боил Банов. Според него старините, представени интерактивно, ще стигнат по-бързо и интересно до обикновения човек и това е важно за социализацията на културно-историческите обекти в страната.

“Важно е да има и път, и паркинг, както и информационен център. Но това не е достатъчно. Съвременният свят изисква човек да може да си го представи, да види както е било, но не чрез някакви псевдоглупотевини, а чрез анимации”, каза още министърът. Той допълни, че има нови методи за представяне на знанието, науката и културата и те трябва да бъдат използвани.

Банов припомни, че за археологически разкопки, реставрация и консервация тази година парите бяха увеличени от 1 на 2 млн. лева. Това сериозно ключово завишение ще бъде запазено и догодина, като се водят разговори и за допълнително пари за археология, увери Банов.

За уникалния обект “Провадия-солницата”, където се извършват едновременно разкопки, реставрация и консервация МК осигури тази година общо 58 000 лева. За социализацията на най-древния град и привличане на туристи от цял свят помагат девненският гигант “Солвей Соди”, на чиято територия в “Провад сол” се намира, както и община Провадия.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете