Засаждат Студентска гора в Аспаруховия парк

Превръщат го във втората Морска градина на Варна

Студентска гора ще бъде засадена в Аспаруховия парк. Инициативата е на Икономическия университет - Варна и е без аналог в Югоизточна Европа, каза главният архитект на морската столица Виктор Бузев.

Общинският съвет прие на сесия Проекта за подробен устройствен план на Аспаруховия парк. "Искаме да го опазим и да го превърнем във втората Морска градина на Варна, заяви пред местния парламент кметът Иван Портних.

Планът за Аспаруховия парк обхваща територия от близо 47 хектара и е изцяло съобразен с ОУП на града. Той предвижда в най-пълна степен запазване на зелените площи и дървесната растителност в парка. Ще има детски кътове, спортни игрища, атракционни обекти, които ще обслужват изцяло обществените интереси. Заложената максимална плътност на застрояване е 1 %.

"Абсолютни спекулации са твърденията за строежи - аспаруховци сами виждат на място какво се случва. Ще има алеи, осветление, пейки, зони за спорт, зони за детски забавления и нищо друго, нека не се разказват лъжи на хората в района", призова кметът.

Той допълни, че е получено писмо от Фонда на фондовете, осигуряващо общинското съфинансиране на проекта за изграждане на рибарско пристанище в местността Карантината по ОП „Рибарство и аквакултури“.

„Тези дни предстои да подпишем договор за изграждане на рибарското пристанище, като се надявам съвсем скоро да започне неговото изпълнение“, каза кметът. В момента вървят съгласувателни процедури с „Морска администрация“ за откриване на възможност за превоз на пътници с корабче от Морска гара до пристанището на „Рибни ресурси“, което общината придоби.

„Това ще осигури бърза връзка и до парка в Аспарухово, където, заедно с експерти от Регионалния исторически музей, искаме да обновим и развием района около Аспаруховия вал“, каза Иван Портних.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България