Заседание на двустранната българо-американска работна група в областта на отбраната се проведе днес

Заседание на двустранната българо-американска работна група в областта на отбраната се проведе днес, 10 април 2018 г., в Министерството на отбраната. Консултациите от българска страна се ръководят от Атанас Запрянов, заместник-министър на отбраната, а от американска - от Томас Гофъс, заместник помощник-секретар по въпросите на Европа и НАТО. Заседанията на работната група се провеждат регулярно в период от осемнадесет месеца. През 2016 г. домакин на двустранните консултации беше Вашингтон.

В рамките на днешното заседание бяха обсъдени актуални въпроси от дневния ред на сигурността в международен план, ключови аспекти на взаимодействието в областта на отбраната между двете страни и в рамките на Алианса. Също така беше отчетен постигнатият напредък в двустранното сътрудничество, както и по очертаните по време на предходното заседание дейности, съобщиха от МО.

Заместник-министър Запрянов представи модернизационните проекти, които правителството ще реализира за надграждане на способностите на българските Въоръжени сили.

САЩ изразиха подкрепа за предприетите от страна на Министерството на отбраната на Република България стъпки за постигане на 2 % от БВП за отбранителни разходи до 2024 г.

Двете страни набелязаха конкретни стъпки за задълбочаване и разширяване на стратегическото партньорство в областта на отбраната.

От американска страна в заседанието участие взеха още Мартина Стронг, заместник-ръководител на мисията на САЩ в София, както и представители на офиса на Аташето по отбраната и Офиса за отбранително сътрудничество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България